„Дефиле вино и гурме“ кани вино и гурмелюбители в Стария град на Пловдив на 12, 13 и 14 май. Деветото издание на събитието е вече утвърден фестивал, който подкрепя развитието на българския винопроизводител, производителите на храна и бъдещите кадри в туризма и винопроизводството. И въпреки и точно затова ежегодно се променя и разраства. Деветото издание на „Дефиле вино и гурме“ ще поднесе девет приятни изненади:

1. Най-съществената е, че заради големия интерес на участници и гости събитието се  удължава с един ден и един час и то ще започне не както в последните 8 години в събота в 14 ч., а в петък в 13 ч.

2. За първа година организаторите ще предоставят 5% от печалбата под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала „Дефиле вино и гурме“, както вече се прави след  фестивала „Дефиле на младото вино“.

3. За девети пореден път е спазена традицията да се увеличава броят на участниците - 68, от тях 47 са винопроизводители, 19 са производители на храни и продукти и 2-ма съпътстващи, разположени на 17 локации в Стария град.

4. Запазва се интересът от новите участници, като тази година те ще бъдат осемнадесет.

5. Увеличен е и броят на локациите – 17. Нови сред тях са „Данчовата къща“, новоизписаната къща „Верен Стамболян“ и къща „Клианти“, която прави „премиера“ с участието си в дефилетата.

6. За първи път организаторите на „Дефиле вино и гурме“ ще проведат и шествие         по подобие на фестивала „Дефиле на младото вино“ . То ще тръгне от 12:30 ч. от          пл. „Стефан Стамболов“, съпроводено от Бог Дионис, ансамбъл „Тракия“ и               девическа хорова формация „Евмолпея“. В 13 ч. в началото на Стария град,
ул. „Съборна“ 2-4 официалните лица и двата пловдивски състава ще дадат старт на         винените и гурме дегустации.

7. Представянето на участниците ще бъде оценявано от две журита:
     - дегустационно, оглавявано от на експерти от Университета по     хранителни технологии, за най-умело съчетание между вино и храна; отличените вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.
- на вино и гурме любителите, които също ще могат да гласуват и да        подкрепят своите фаворити в анкета за любимо бяло, червено и розе вино, както        и за любим вкус. QR код към анкетата ще бъде достъпен на печатната брошура, която ще се раздава по време на Дефилето.

8. Паралелно с дигиталната анкета, доброволци от ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВУАРР         ще анкетират посетителите на фестивала директно в локациите с цел да се отрази         икономическият ефект от събитието за град Пловдив.

9.  Нова разнообразна и забавна фестивална програма ще допълва преживяването     на посетителите.

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. (един жетон = на една дегустация). Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. Оттам посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

На 12 май (петък) дегустационният ден ще бъде от 13:00 ч. до 19:00 ч. На 13 май (събота)  – от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 14 май (неделя) – от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Локации, в които ще са разположени щандовете на участниците, са:

1. Ресторант „Граждански клуб“
2. Галерия „Енчо Пиронков”
3. Резиденция „Тракарт“
4. Къща „Бирдас“
5. Къща „Клианти“
6. Аптека „Хипократ“
7. Експозиция „Георги Божилов - Слона”
8. Галерия „Златю Бояджиев”
9. Етнографски музей
10. Балабанова къща
11. Къща „Георгиади”
12. Къща „Недкович“
13. Къща „Иван Черноземски“
14. „Данчовата къща“
15. Ресторант „Алафрангите“
16. Къща „Верен Стамболян“
17. Хотел „Бел Вил“.
    
Всички участници и локации вече са обявени в официалната фейсбук страница на събитието: www.facebook.com/wineandgourmetfestival и сайта на фестивала: www.wineshowplovdiv.events

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА „ ДЕФИЛЕ ВИНО И ГУРМЕ“ – 2023

12 май (петък)
12:30 – Дефиле с участието на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и девическа хорова формация „Евмолпея“ – от пл. „Стефан Стамболов“.
13:00 –  Официално откриване на деветото издание на „Дефиле вино и гурме” - началото на Стария град, ул. „Съборна” 2-4.
13:30 – Старт на дегустационното дефиле в Стария град.
16:00 – Презентация и представяне на проекта WINETRIPS.BG – БЪЛГАРСКОТО ВИНО И КУЛТУРА В ЕДИННА ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФОРМА - Къща „Иван Черноземски“.
19:00 – Край на дегустациите в Стария град на Пловдив.

13 май (събота)
11:00 – Съботно начало на дегустационното дефиле в Стария град.
11:30 – Забавни експерименти с вино /Работилницата за деца от 9-12 години/ - Фондация Елизиум Пловдив, ул. „Душо Хаджидеков“ № 2.
13:00 – Презентация „Запознайте се с нас – Организационният екип на Дефиле вино и гурме“. Дискусия на тема винен и събитиен туризъм с експерти в туризма от различни университети и институции от страната. Събитието се провежда в сътрудничество с Факултет по икономически и социални науки - Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ - Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/.
17:00 –  Матине „Класика Вино и гурме” на чаша вино с дует Юлия Пулиева и Лев Алеев - Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/.
19:00 – Край на дегустациите в Стария град.

14 май (неделя)
11:00 – Неделно начало на дегустационното дефиле в Стария град.
13:00 – Що е то топинамбур? Презентация с Тони Стоев „ Запознайте се с уникалните свойства на продуктите от земна ябълка“ - Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/.
14:00 – „ВиноВикторина“ отборна игра на чаша вино. Елате с приятели и играйте с нас. Очакват Ви награди – Фондация Елизиум Пловдив, ул. „Душо Хаджидеков“ №2.
16:00 – Не се сърди (винено) човече – отборна игра с винени чаши и награди за най-късметлийския отбор - Лапидариум, пл. „Атанас Кръстев.“
18:00 – Край на дегустациите в Стария град.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ:
През трите дни на „Дефиле вино и гурме“ може да се включите в предизвикателството на „Вътрешен глас“: https://vutreshenglas.com/ То ще е достъпно на мобилен телефон и таблет. Всички успешно преминали и достигнали до края посетители ще получат награда карнетка. Най-бързите шестима ще получат и по бутилка вино. Екипът на „Вътрешен глас“ ще Ви очаква в хотел „Бел Вил“.

Консумацията на алкохол е забранена за лица под 18 години.

„Дефиле вино и гурме 2023“ се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.

Организатори на фестивала: „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив.
Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 година.