Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви днес в Пловдив, че продължава проверката за акцията в пловдивския клуб "Бушидо" на 6 май не била съгласувана с него. Полицейската операция, при което бяха търсени наркотици предизвика скандал, след като клиенти на заведението се оплакаха, чеса били принудени да се събличат голи и да клакят по няколко пъти.

"Такъв тип акция трябваше да бъде  съгласувана с мен, а не е съгласувана. Второ не ми беше докладвана тази акция, незабавно след нейното извършване. Направиха се много подобни проверки, но тази в Пловдив е по- различна, ще разбера какви са причините", уточни министърът.

Той не изключи възможността да поиска оставката на директора на МВР в града ст. Комисар Васил Костадинов, който по данните от проверката е ръководена от директора.

В зависимост от резултата от проверката може да се стигне и до оставка Ще вземем бързи мерки", каза още Демерджиев, който участва в конференция в Пловдив за проблемите с домашното насилие у нас.

Пострадалите от домашно насилие могат да разчитат на правна помощ у нас, заяви министърът на правосъдието Крум Зарков при откриването на национална конференция на тема „Ролята на правната помощ в случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола", която се провежда днес в Пловдив.

Той посочи, че домашното насилие е „сложен феномен, който изисква и сложна реакция, която да принуждава държавните органи да работят заедно и да се координират“.

Зарков поясни, че жертвите често се сблъскват със сложни административни процедури, които потърпевшите не могат да изпълнят. Трябва да се подпомогнат най-уязвимите групи от обществото, защото те нямат образование и средства, добави той.