Номинараната от ГЕРБ-СДС за премиер на България Мария Габриел предлага на партиите съставянето на експертно правителство за една година. Това обяви тя на брифинг

През последните дни търсих отговори на два въпроса. Първият е има ли нужда България от редовно и работещо правителство и отговорът категорично е да. Вторият е - успяхме ли с всички парламентарни групи, с които разговарях, да идентифицираме минимум общи приоритети, които да позволят да се излезе от политическата криза да се нормализира работата на институциите и с диалог заедно да намерим най-важните решения, които ще доведат до резултати. Отговорът е да", каза еврокомисарската.

"Сега въпросът е какъв формат. Заставам именно с тази отговорност пред вас. Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции и знам, че без работещо правителство няма как да бъдат изпълнени ангажименти и няма как да бъдат реализирани приоритети. Във всички срещи, които проведох, вложих всичко с ясна цел и идея - да минимизираме и негативните последствия върху всички тежки решения, които ще взимаме в тази ситуация. Получих предложения, но сега за мен приоритетът е България", заяви Габриел.

Тя смята утре сутрин да предложи разговорите да продължат с цел съставяне на експертно работещо правителство за 1 година на основа на приоритети.

"Експертно правителство с хора, които със своята репутация, опит и експертиза ще вдъхнат онова доверие, което ще позволи на всички заедно да направим така, че предложените приоритети да не са общи, а и мерки, обвързани със срокове и ясни ангажименти", уточни Мария Габриел.

Тя потвърди, че не са водени каквито и да било разговори с нея за имена или министерства.