Броени дни преди провеждането на 68-та сесия на Регионална комисия “Европа” към Световната организация по туризъм, която ще се състои в София в периода 31 май – 2 юни 2023 г., министър Илин Димитров проведе работна среща с ръководството на Националния борд по туризъм. НБТ е единствената българска организация, асоцииран член към СОТ. В срещата участваха заместник-министър Ирена Георгиева и директорът на Дирекция „Международна дейност и визови режими“ Георги Алипиев. Основна тема на разговора беше организацията на международното събитие, както и възможностите за подкрепа от страна на НБТ, както и участието на негови представители в рамките на предстоящия форум. “За нас като асоциирани членове да сме заедно с Министерството на туризма е особено ценно, както за нашите членове на сдружението, така и като израз на проява на институционална култура и в международен план”, заяви д-р Полина Карастоянова – изпълнителен директор на Сдружение Национален борд по туризъм. Тя изрази надежда да бъде намерена подходящата форма в рамките на програмата представител на НБТ да поздрави участниците във форума, като по този начин да се изрази и уважението към Министерството на туризма, като основен партньор на организацията. 
“Събитието ще бъде голямо, очакваме множество министри и високопоставени държавни ръководители в сектор туризъм. Това се случва за първи път. Българското домакинство ще бъде отлична възможност да се представят предимствата на страната ни като целогодишна туристическа дестинация”, заяви д-р Илин Димитров. 
На заседанието на Регионалната комисия “Европа” се очаква да бъдат избрани и новите членове на Изпълнителния съвет на СОТ, за периода 2023-2027 г., от регион Европа. Страната ни е един от водещите кандидати за овакантените места. Избирането на България за домакин на международната среща показва безусловна подкрепа на най-високо институционално равнище от най-реномирания формат за сътрудничество в сектора. “Това е и чудесна възможност българският туристически продукт да бъде представен пред изключително широка и професионално ориентирана аудитория, включваща министри, държавници – ръководители в сектор туризъм, представители на бизнеса и на академичните среди”, отбеляза още министър Илин Димитров и допълни, че перспективата България да бъде част от Изпълнителния съвет на Организацията е предпоставка страната ни да даде своя принос за оформянето на модерната конструкция и екосистема на туризма във времена, когато той се променя изключително интензивно.
На срещата беше отправена и покана към министъра на туризма д-р Илин Димитров и генералния секретар на СОТ – Зураб Пололикашвили за среща с представителен кръг на сериозните инвеститори в туристическия сектор в България, които са членове на НБТ. Делегатите на 68-та сесия на Регионална комисия “Европа” ще получат и рекламни материали, които да представят ключови туристически дестинации в България, както и специалното празнично издание на “За буквите”, издавано от Университета по библиотекознание и информационни технологии, посветено на 24 май и 80-годишнината от спасяването на българските евреи.