Над 150 учени, изследователи и експерти от България, Турция, Македония, Германия и Чехия представят в Техническия университет – филиал Пловдив 60 научни доклада и разработки, които са принос в световната инженерна наука. Дванадесетата международна научна конференция „Техника, технологии и системи – ТЕХСИС 2023“ е отворена не само за научните работници, които в продължение на 3 дни ще представят своите разработки, но също така за студентите от висшето учебно заведение, както и за индустриалци и предприемачи, търсещи иновативни решения за своя бизнес.

Конференцията „ТЕКСИС 2023“ е част от мащабния форум „Дни на науката „ на Технически университет -София ,който обединява повече от 30 научни конференции.

Откривайки събитието ,ректорът на Техническия университет в София проф. дн инж. Иван Кралов се обърна към международния научен елит с думите: „Поздравявам ви за неуморния ви труд и за будителската ви дейност в наше време. Важно е да работим за младото поколение инженери, защото те са тези, които подобряват, поправят и създават новите блага. Те създават добавената стойност не само в страната ни, но и във всички индустрии, където работят. Нашата отговорност е не само да ги подготвим да влязат в редовете на производството и техническия мениджмънт, но също така да могат да правят това, на което не сме ги учили. Приемам дванадесетата конференция ТЕХСИС не само като голям научен потенциал, но и като отговорност за това, което създаваме. “

Председателят на организационния комитет на конференцията проф. д-р Въльо Николов – директор на Техническия университет – филиал Пловдив заяви, че организаторите, рецензентите и самите участници в конференцията са били много взискателни към представените научни идеи. „Докладите не само представят нови инженерни идеи, но също и развитието на вече оповестени научни разработки от предни години в икономиката на различните страни. Докладите от ТЕХСИС 2023 ще бъдат достъпни в електронен формат за интересуващите от тях. Ще бъдат публикувани в две издания - в журнала на Техническия университет София, филиал Пловдив и в списание на American institute of phisics /AIP/. Американското издание е реномирано и дава шанс за световна изява на всички участници в ТЕХСИС.“ - каза проф. Николов.

= Насока дигитализация =

През работните дни на научната конференция докладчиците представиха своите работи в шест секции: Автоматика, системи за управление и роботика, Електротехника и електроника, Компютърна техника информатика и комуникации, Машинно инженерство, Автомобилно и авиационно инженерство, Индустриален мениджмънт и дизайн.

Акцент в научните работи на ТЕХСИС 2023 бяха 16-те доклада /от общо 60 в конференцията/, посветени на дигитализацията на индустрията и нейното управление. Ръководителят на секция „Индустриален мениджмънт и дизайн“ проф. Тони Михова определи тази научна насока като логична при съвременното навлизане на интелигентни машини и на хора с висока специализация, които да ги управляват. „Колкото и да са умни машините, без хората те не биха могли да работят. Проблематиката, свързана с управлението на човешките ресурси е непреходно актуална, тъй като дори в дигиталната ера те остават най-важният ресурс на предприятията. Затова дигитализацията на техниката върви винаги заедно с дигитализацията на управлението на човешките ресурси и на бизнеса като цяло.“ - заключи проф. Михова.