Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента в Народното събрание кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет с втория мандат с премиер на ротационен принцип.Това предаде БНТ.

ПП-ДБ ще предложат правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство на страната в ЕС, включително Шенген и еврозоната, да реализира цялостна съдебна реформа. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила в парламента, каза Денков.

В първите 9 месеца предложението е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За следващите 9 месеца - премиер да е Мария Габриел, а Денков да поеме функциите на вицепремиер. Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

Гледайте брифинга тук или във Фейсбук страницата на "По света и у нас"

 

"Ясно е, че ситуацията е изключително трудна, след 5 поредни избора и в настоящето НС имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което създава опасност да отидем на шести поредни избори без ясен резултат. Ясно е, че трябва да се търси друго решение", каза Денков.

"Трудно е да се реализира първия мандат с подкрепа от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управленската програма и на състава, който след това може да бъде прецизиран. Търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а след това и премиер на ротационен принцип.

Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно, тя е човекът, който може да помогне за реализиране на приоритетите в нашата управленска програма", каза още той.

Правителството с втория мандат се ангажира да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС, да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за приемане в Шенген и еврозоната, да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинния вот и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани, да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

"Ако по някаква причина изпълнението на управленската и законодателна програма тръгне накриво, ще си подам оставката", увери Денков и заключи: "През следващите месеци с Мария Габриел трябва да бъдем партньори в пълния политически смисъл на тази дума".

Мария Габриел от своя страна първо благодари на партиите, с които е водила разговори. "С БСП не се получи - очевидно имаме повече различия, а не сближаване. Водейки преговорите мисля, че също толкова ясно се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа", каза тя.

Благодари на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа "с разум, а не с емоция" са очаквали да получат подкрепа на днешния документ.

"Неговият текст показва колко много отстъпки са направили всички в името но едно - България да има редовно правителство", каза тя.

Двамата с Денков са успели да изработят първия съвместен документ, на който стъпват двете коалиции. Декларацията трябва да получи подкрепата от парламентарните групи и следващите дни трябва да бъдат убедени, че това е правилният подход. Мария Габриел върна на президента Румен Радев нереализиран мандат.