Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов получи „Почетния знак на Пловдив“. Това стана на тържествена церемония в Актовата зала на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ на 24 май и е част от честванията за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост под тепетата. Отличието му бе връчено от председателя на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков, който припомни, че решението за удостояването на уважаваните пловдивски ректори бе взето през април 2023 г. 

Проф. Моллов благодари и заяви, че за него е чест да получи почетния знак на Пловдив. Приемам наградата с радост и в контекста на 70-та годишнина, която Университетът по хранителни технологии отбелязва тази година с поредица от събития, каза той. Благодари за успехите на своя екип и ги поздрави за всекидневните усилия. От 2023 г. УХТ вече е третият университет в света, в който се провежда обучение под егидата на Международната организация по лозата и виното – OIV. „Дипломите на завършилите програмата “Technology of Wine and Wine-Based Beverages” отварят вратите на винарските изби по цял свят. 
„УХТ е единственият български университет, който членува в Международната асоциация на винарските университети, което е част от нашите усилия да прославяме България“, посочи проф. Моллов.
„Особено съм щастлив да връча почетния знак на града на хора с огромни постижения в науката, които са приели за своя кауза да помагат на Пловдив не само в посока високото качество на образованието, което предлагат управляваните от тях висши училища. Но и за това, че по време на своите мандати са превърнали университетите в активен партньор на местното самоуправление“, заяви Държиков. 
Кметът Здравко Димитров поздрави присъстващите, които определи като съвременните будители и книжовници, които разпространяват словото. Днес е най-българският празник, ценя вашия труд, защото всеки ден с любов давате частица от себе си на младите хора. Благодаря и поклон!“, заяви той.