Общински институт „Старинен Пловдив“ традиционно организира богата и интересна програма посветена на 1 юни – Международния ден на детето. Тази година „Празник на детето в Стария град“ ще се проведе в периода от 27 май до 4 юни, включително. Пловдивчани и гости на града ще имат възможност да посетят събития, ориентирани към всички възрасти, и разбира се най-вече към децата.

Екипът на Общински институт „Старинен Пловдив” отново ще преплете по вълнуващ начин тайнството на културно-историческото наследство и креативността на децата, за да им подари незабравими спомени и нови познания.

Програмата включва изключително разнообразни жанрово прояви - рисуване, концерти, творчески ателиета, различни изложби, пленер, детска работилница, Панорама на детското творчество на Сдружение „духовно огледало“, Голям детски концерт на Римски стадион с участието на ансамбъл „Престо“ от НУМТИ „Добрин Петков“, част от XIV МФ „Дни на музиката в Балабанова къща“, куклено-театрално представление „Златното момиче“ и много други.

„Празникът на детето е не просто традиционно, то е много  важно събитие за нашия екип, защото го подготвяме с много обич и внимание към детайлите. Желанието ни е да подарим на децата незабравими преживявания, да има усмивки на радост, да провокираме тяхната креативност.  Миналата година отправихме покана към децата от „Дневния център за децата на украински бежанци“ и от „Кризисния център в помощ на бежанците от Украйна“ в Пловдив. Тази година ОИ „Старинен Пловдив”, в партньорство със Зонта клуб – Пловдив  чрез проект „Подай ръка, сбъдни мечта, сред културното наследство на града“ е включил събития за подрастващи от „Втори дом”, където са настанени украински бежанци и деца в  неравностойно положение (деца, които са били обект на домашно насилие и са изведени в защитени жилища). Клубът се грижи трайно за тези целеви групи и очаквания брой деца е около 40, които ще пристигат за занимания в различни часови периоди. Очакваме с нетърпение нашите малки посетители и техните родители на „Празник на детето в Стария град!“, разказа доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, директор на ОИ „Старинен Пловдив“.