Студенти на Медицински университет - Пловдив  се обучават в разкритата нова научно-базирана магистърска програма по Медицинска речева и езикова патология. Тя е първа по рода си в България и Източна Европа. Тя подготвя висококвалифицирани специалисти-речеви и езикови патолози за работа с пациенти с различни комуникативни нарушения, основно в доболничната, болнична и извънболнична система, както и в частния сектор.

Магистърската програма е предназначена за две групи потенциални кандидат-студенти. За дипломирани неспециалисти с образователно-квалификационна степен бакалавър или магистър в професионални направления от област 7. Здравеопазване и спорт като 7.1. Медицина, 7.2. Стоматология, 7.3. Фармация, 7.4. Обществено здраве, 7.5. Здравни грижи, както и от професионални направления като 3.2. Психология, 3.4. Социални дейности, 1.2. Педагогика и др. - с продължителност четири семестъра или две академични години.
Втората група потенциални кандидат-студенти са дипломирани специалисти с образователно-квалификационна степен бакалавър или магистър в професионално направление 7.4. Обществено здраве – Логопедия, като обучението е с продължителност два семестъра или една академична година.
Изискване за кандидатстване е диплома за завършено висше образование.
Срокът на обучение е 3 семестъра и 1 семестър клинична практика.