За обичта и доверието писаха четвъртокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. На тези ценности беше посветена задачата за четене с разбиране по откъс от детска книжка.  За да докажат, че разбират прочетеното, четвъртокласниците решаваха 10 задачи. От тях 4 с избираем отговор и 6 с кратък свободен отговор. Тези с избираем отговор бяха свързани с героите, сюжета и с езика в художественото произведение. Шест от въпросите към текста изискваха записване на свободен отговор с кратко изречение или с посочване на цитат/пример от текста.

Тестът започна с диктовка.Чрез нея се проверява прилагането на изучените в началните класове правописни норми, както и уменията за слушане и писане. Текстът за диктовка е записан на аудиофайл, за да се гарантират еднакви условия за четенето и слушането му от всички ученици.

Езиковите задачи бяха с по три избираеми отговора, единият от които е верен. С тях се проверяват базови компетентности, свързани с приложния характер на езика. 

Последната задача бе с творчески характер. От учениците се изискваше да създадат собствен кратък текст по серия от картини. С помощта на опорни въпроси децата се насочват да пресъздадат действията и емоциите на героите от всяка картинка и да запишат текст, в който изреченията са в логическа връзка, а интерпретацията да показва умения за мислене и за уместна употреба на езикови средства. Верните отговори на теста можете да видите тук.