Ученици от четвъртите класове от СУ „Пейо Крачолов Яворов“  в  Чирпан и от X „а“ и XI „б“ клас на СУ „Свети Патриарх Евтимий“в. Пловдив станаха съдии за един ден. Това стана при гостуването им на пловдивския апелативен съд на 1 юни. Те взеха активно участие в инициативата „Час на класа: Съдът отблизо“.
Учениците бяха впечатлени от мерките за сигурност на входа на Съдебната палата. Те наблюдаваха как работи скенера, през който задължително се проверява багажа на посетителите, както и рамката, през която преминава всеки гражданин в съда.
        За малко повече от час, два пъти днес, зала № 1 на Апелативен съд се превърна в класна стая.
В ролята на учител на децата влезе апелативния съдия  Христо Крачолов. Той разказа какви видове дела се разглеждат в съда. „Ако гледате репортаж по телевизията, само по цвета на папките можете да разберете какви видове дела разглежда съдебният състав, тъй като червените папки са за наказателните, а зелените – за гражданските дела“, каза съдия Крачолов. Той обясни на учениците какво символизира Темида – богинята на правосъдието, и защо на очите има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч.
С много емоции беше посрещната демонстрацията на служители от Регионална дирекция „ Охрана“ към Министерството на правосъдието. Инспекторите направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства и различни техники при конвоиране на задържани лица.
Пред учениците беше представен случай от практиката на пловдивския съд за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описанието на жертвата пред полицията. Децата се включиха в разпознаване на „нападателя“. Те научиха как се снемат пръстови отпечатъци от веществено доказателство, открито на местопроизшествието. След това петима ученици облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав. Други техни съученици влязоха в ролите на прокурори и адвокати. По време на възстановката на съдебен процес учениците от четвърти клас задаваха въпроси на „подсъдимия“, а накрая произнесоха „присъда“ от 4 години лишаване от свобода за извършителя на грабежа. „Съдиите“ от десети и единадесети клас осъдиха подсъдимия на 5 години затвор.
Председателят на Апелативен съд – Пловдив  Магдалина Иванова награди с грамота всеки от учениците. Тя ги поздрави за празника на детето и за отличното им представяне в Часа на класа. Пожела им здраве, успехи в училище и прекрасно лято, а на тези от тях, които искат да станат юристи - да бъдат много упорити и да не се отказват от мечтата си.
 Учениците видяха конвойното помещение, където подсъдими и обвиняеми изчакват старта на делото си и се качиха в един от автомобилите на съдебната охрана, с които се конвоират задържаните лица.