Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд за търговия с влияние бивш кмет на район „Северен“ в гр. Пловдив, негова служителка и собственик на фирма
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Ральо Ралев. 46-годишният ексуправник е обвинен в търговия с влияние.

От  края на декември 2018 в продължение на шест месеца, до май следващата година той в съучастие със свои служители, е разигравал бизнесмен, който искал да строи кооперация в района.

В крайна сметка поискал и взел подкуп от 60 000 лева, за да упражни влияние главният архитект на района да одобри въпросния проект.

На съд са предадени началничката на отдел в кметството Даниела Вълова, уточнила размера на искания подкуп и бизнесменът Иван Делевски, който е посредничил за получаването му.

Аферата им се разплете след сигнал на изнудвания бизнесмен Здравко Ангелов, който го препраща и до Бойко Борисов, тогава премиер. Последва зрелищен арест на Ралев пред фитнеса, а на посредника -  на бензиностанция в момента на получаване на парите, опаковани в черна торба.

Ралев бе освободен от ареста срещу гаранция от 150 000 лева, а в хода на разследването срещу него станаха известни детайли за неподозирано висок стандарт на живот – част от които е огромен мезонет с градина на последния етаж на кооперация, до който го води частен асансьор.

Първоначално разследването се водеше от Специализираната прокуратура, която внесе обвинителния акт срещу бившия кмет през 2020 година в Специализирания наказателен съд.

След закриването им делото ще се гледа от Окръжния съд. Предстои насрочване на дата.