На 5 юни (понеделник) десетки миряни ще се съберат в параклис „Свети Дух” в родопското село Дедово/Дедево, за да отбележат своя храмов празник. Те ще си припомнят Плодовете на Духа, които според апостол Павел са „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание“.

 Отец Димитър ще отслужи света литургия с водосвет – в 9 часа. В 12 часа, пред аязмото „Свети Дух“, свещеникът ще освети курбана за добродетелност и здраве.
За Дедово големият християнски празник Свети Дух, известен тук като Духовден, е по-специален. Почитта към  Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди повече от 5 века близо до планинския ручей „Свети Дух“ и около стар кичест бук се заселил многобройният род на един овчар, наричан Дядото. На това място се зародило Дядовото село, развило се до днешно Дедово, популярно в този край с името Дедево. 
Точно тук дедевчани много искали да бъде и църквата им. Но тя била издигната на най-високото в селото и осветена през 1838-а, с патрон „Свети Атанасий“. Вероятно, поне 40 години след това, местните сбъднали отколешната си мечта. Те съградили скромен параклис с аязмо – край живителния ручей и под сянката на стария бук. Нарекли го „Свети Дух“. 
През 1922 г. параклисът бил нает и обновен от неизвестен на местните бачковлия. Това става ясно от вграден в източната външна стена на „Свети Дух“ каменен знак.
И до днес параклисът се радва на грижите на богомолци от различни поколения, свързани с Дедово/Дедево. 
Преди 2 години – до аязмото и под Стария бук, многовековния Дядо – символ на селото, с дарения и доброволен труд е направен дървен заслон. За да се събират тук дедевчани, гости и туристи за отдих и за да отбелязват празници като Духовден.  
На тазгодишния Свети Дух, след като в 12 часа Отец Димитър освети курбана за здраве, ще има и общоселско увеселение с родопска каба гайда и музика с диджей. То ще бъде под обновения заслон с надпис „СТАРИѢ БУКЪ“. По идея, с лични средства и труд, със завиден майсторлък и огромното желание на семейство Васка и Иван Димитрови заслонът бе обзаведен със собственоръчно изработени стабилни дървени маси и пейки, етажерки и шкафове. Инициативата бе щедро подкрепена и от други дедевчани: Лора, Роси, Дидка, Илка и още пожелали анонимност помагачи. Благодарение на тях го има СТАРИѢ БУКЪ – приятно обновеното отворено пространство за споделени делници и празници в Дедово/Дедево.

Духовден се организира от Църковното настоятелство с подкрепата на кметското наместничество и дарители.