Академичната общност на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ представя официално Стратегическата си научно-изследователска и иновационна програма за развитие - Дигитални устойчиви екосистеми - технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистеми (ДУЕкос). Събитието ще се проведе утре, 9 юни 2023 г., от 9:30 часа в зала „Тракия“ на хотел Рамада Тримонциум в Пловдив.

Стратегическата научно-изследователска и иновативна програма за развитие на университета е интерсекторна в областта на зелената икономика, екологичните решения и екосистемните услуги. Целта на програмата е повишаване на научно-изследователския и иновационен капацитет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и включването му в мрежа от изследователски висши училища в България, съобщиха организаторите на проявата.

Програмата се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост. За висшето училище тя е на стойност 20 млн. лева със срок на изпълнение от 42 месеца.

От 2021 г. ПУ „Паисий Хилендарски“ е със статут на изследователско висше училище на базата на система от показатели, разпределени в три групи: научни резултати, научен капацитет и възпроизводство на академичния състав и обществено и икономическо въздействие. Признанието за това е в резултат на дългогодишната упорита работа на учените и преподавателите, създали сериозни научни школи и приемственост във всички факултети.