12те зрелостници от СУ "Братя Миладинови" в Пловдив, явили се на задължителната матура по Български език и литература  през тази година са получили двойки. Данните изнесе  шефката на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. 4102-ма са държали изпита в гради и региона. Слабите оценки са общо 660, което е 16,09 % от всички.

Пловдивска област е класирана на трето място в страната след София и Смолян по този предмет.  Средният брой точки, които учениците са постигнали е 52,40, а оценката е "добър" 3,95. За страната средно зрелостниците са постигнали  50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93.

Езикова гимназия "Пловдив" е с най-висок резултат на държавния зрелостен изпит по БЕЛ тази година със 77,89 точки . След нея е  Математическата гимназия със 75,05 точки и  и ЕГ „Иван Вазов“ с резултат от 74,67 точки.

Според Пакова четворката на зрелостниците е добра оценка и нивото им е задоволително в сравнение с това за България.

Няма ученик от Пловдив и областта,  който да е постигнал  максималния брой точки по български и литература.  15 са изкарали  отлични оценки в скалата от  95 до 99,5 точки, а 223.-ма от  223-ма ученици, които са с отлични оценки, като са успели да преминат скалата от 84 до 95 точки. Те са 5 % от всички.

По втория задължителен изпит за завършване на средно образование отново ЕГ "Пловдив" е начело с 83.76 точки. Следвани от Френската и Руската гимназия. На четвърто място е Хуманитарната гимназия. Най-зле представили се на втората матура са в Средно училище „Христо Г. Данов“ – Пловдив.

Има само двама зрелостници със 100 точки по втория предмет и те са от ЕГ "Пловдив", по Математика и по Английски език.

Учениците, които желаят да видят своите работи от държавните зрелостни изпити, могат да го направят в срок до 15 юни включително в училището, в което завършват 12 клас. Запознаването с работата става след представяне на документ за самоличност и в присъствието на представители на училищната зрелостна комисия.