Регионалният съвет за развитие на Южен централен район проведе третото си заседание

Председателят на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен регион (ЮЦР) и кмет на Пловдив Здравко Димитров беше водещ на третото заседание на съвета. Присъстваха кметове, областни управители, представители на бизнеса, неправителствени организации, работодатели и висшите училища от региона. Целта на заседанието беше членовете на съвета да приемат критерии за оценка и приоритизиране на бъдещите проекти в Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ).

Дневният ред включваше представяне на подхода за изпълнение на интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) и общата методика за подбор и приоритизация на концепциите за ИТИ. Подробности представи Петя Агушева – главен експерт в отдел „Южен централен регион“ към МРРБ. От презентацията й стана видно, че постигането на целите ще се осъществи чрез двата основни приоритета на подхода „Европа по-близо до гражданите“ – „Интегрирано градско развитие“ за 10 най-големи общини в страната и „Интегрирано териториално развитие на регионите“ за 40 общини в страната.

Съществената част от заседанието беше членовете му да обсъдят варианти и одобряване на методика за дефиниране на Критерий 3 „Насърчаване на социално-икономическото развитие на региона“. Секретарят на РСР и началник отдел на ЮЦР Юлиян Моллов представи два варианта за разглеждане.

„Искам да обърна внимание, че ЮЦР е единствен от всички региони в страната, който предлага възможност за избор между два варианта на методика. Това беше разработено по мое настояване“, каза Здравко Димитров и се обърна към колегите си кметове с припомнянето, че освен нелек мандат с ковид пандемия, инфлация и бежанска война, забавянето на държавния бюджет и стартирането на програмите в новия период 2021-2027 значително е попречило на работата на всички кметове в страната.

След дискусия по критериите в двата предложени варианта мнозинството гласува за вариант 1 с допълнения, който ще позволи на общините да намалят социалните и икономически различия в региона и да насърчат развитието му. Проектите в бъдещите ИТИ, които ще бъдат оценявани по критериите в методиката, ще трябва да отговарят на условията за повишаване на конкурентоспособността на икономиката в областта на научните изследвания, предприемачеството и туризма, също да обхващат темите, касаещи социалната кохезия и демографското развитие и не на последно място - да осигуряват устойчиво развитие и сближаване.