„Пловдив Столица на песента“ е фестивал от културния календар, финансиран вече за пета година от Община Пловдив по компонент 1 - „Фестивали и значими събития“.

 Инициатор и домакин на фестивала е Сдружение Арт Войс Център – гр. Пловдив с ръководител Румяна Иванова и педагози Ева Палакова, Гергана Филева, Анастасия Баткова, Алис Толева, Пола Кутманова и Евелина Ангелова, с подкрепата на Биг Бенд Пловдив с диригент  Николай Гешев.

            И двата състава имат многогодишен опит в организирането и провеждането на културни мероприятия и са неизменна част от концертния живот на града, затова едва ли имат нужда от представяне.

            Идеята на Фестивала „Пловдив СтоЛица на песента“ е да гостуват едни от най-успешните вокални школи в България, да им бъде предоставена професионална сцена, на която да представят своя музикално - сценична програма заедно с фестивалния оркестър в рамките на пет дни – от 20 до 24 юни 2023 г.

            Реализираните четири издания от 2019 до 2021 г. Имаха голям успех и събраха многобройна публика  както на концертите в центъра на града – Капана и на Римския стадион, така  и в различните райони на града – Южен, Северен, Източен, Тракия и Западен. Изпълненията на децата от Арт Войс Център и на гостите от Добрич, Търговище, Благоевград, Карлово, Сливен, Петрич, София, Хисаря и други съвместно с Комбо състава на Биг Бенд Пловдив бяха посрещани и аплодирани от многобройна публика, граждани на Пловдив и чуждестранни туристи. По време на фестивала Пловдив наистина ставаше столица на детската песен и приятелство, което е и главната цел на проекта. Една от целите на проекта е всяка година да гостуват деца от различни градове и школи.  Проектът е добре познат в България и всяка година все повече вокални школи искат да бъдат поканени да участват.

            И тази година гостуващите състави са сред най-атрактивните, най-успешните и най-изявените солисти у нас.

            Гости са: Арт център „Стриндженто“ гр. София с ръководители Светлана и Емил Струнджеви; вокална школа  „Септима“-гр. Балчик с ръководител. Марина Морозова; Детска вокална  студия „До ре ми“ -гр. Силистра с ръководител Бонка Скорчелиева; Максим Ялнъзов -  гр. Варна с ръководител Мила Маврова;Арт център Кърнолски -  гр. София с ръководител Снежана Полихронова-Кърнолска. Певците от Арт Войс Център заедно с Бенда са домакини на проекта и ще участват във всичките пет концерта.

            Ето и цялата програма на фестивала:

            20.06.2023 – Парк“Райчо Кирков“ – р-н Южен. Концерт на солисти и групи от Арт Войс Център гр. Пловдив.

            21.06.2023 – Парк 2019 район Тракия. Концерт на солисти и групи от Арт Войс Център гр. Пловдив.

            22.06.2023 – Сцена Ядрото – Капана. Концерт на гостите от София- Виктория Асенова, Максим Ялнъзов – гр., Варна , Вокална школа „Септима“ – гр.Балчик, Арт Войс Център и Биг Бенд Пловдив.

            23.06.2023 – Парк Рибница – район Северен . Концерт на гости от  Арт център Кърнолски – гр. София, Детска вокална студия „До ре ми“ – гр. Силистра и Арт Войс Център и Биг Бенд Пловдив.

            24.06.2023 – Стълбите на Каменица – район Централен. Концерт на Арт център „Стриндженто“ гр. София и детска вокална студия „До ре ми“ - гр. Силистра, Арт войс Център и Биг Бенд Пловдив.

            Всички концерти са с начало 19.00 ч  Вход свободен.