Националният отбор на България пропусна да се поздрави с успеха при гостуването си на Литва в евроквалификациите и стигна само до равенство 1:1 на стадиона в Каунас, въпреки че игра близо 75 минути с човек повече след червения картон на Ласицкас. Той се оказа повратен момент в мача и до края му “лъвовете” отправиха 27 удара към литовската врата и имаха 63% притежание на топката, но не успяха да стигнат до трите точки.

Селекционерът Младен Кърстаич заложи на дебютанта Иван Дюлгеров на вратата, а пред него в сърцето на защитата действаха Алекс Петков, Валентин Антов и Илия Груев. Като десен халф-бек се изявяваше друг дебютант – Патрик-Габриел Галчев, а на противоположния фланг се изявяваше Марин Петков. В средата на терена си партнираха Ивайло Чочев и Станислав Шопов, докато в предни позиции стартираха капитанът Кирил Десподов, Мартин Минчев и Спас Делев.

Домакините успяха първи да открият резултата – това се случи след четвърт час игра, когато Гирдвайнис се оказа най-съобразителен в нашето наказателно поле след изпълнение на ъглов удар.

Само две минути по-късно домакините останаха в намален състав, след като Ласицкас фаулира откъсващия се Десподов и бе изгонен директно. След това българският тим тотално овладя инициативата и още преди почивката стигна до изравнително попадение. Негов автор стана Марин Петков, който се разписа с чудесен удар от границата на наказателното поле.

До края на срещата българската селекция обгради литовската врата и отправи още над 20 удара, но така и не успя да стигне до победния втори гол. Следващият мач на “лъвовете” от квалификациите за Евро 2024 е във вторник, когато нашият тим приема Сърбия в Разград.