Дамски хор "Тримонциум" кани пловдивчани и любителите на музиката на първия си концерт по проект "Празнични концерти CANTOARE 2023". Събитието е тази вечер  от 18.30 часа в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей. Входът за него е свободен.

Самостоятелният концерт на хоровата формация с диригент Ваня Атанасова и клавирен съпровод Диана Кънева е в памет на Гено Желязков, дългогодишен диригент на хор „Тримонциум“ и годишнина от основаването на хора. Специален гост на събитието  ще е  Спас Марков – ударни инструменти.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 3 „Гражданска активност“ и е част от Културния календар на града за 2023 година.

 

 

Дамски хор "Тримонциум" при Община Пловдив е пряк наследник на представителния хор на пловдивските учителки, създаден през 1965 година. През дългия му творчески път диригенти на хора са били изтъкнати пловдивски музиканти като Кръстю Михайлов, Милчо Петров, Цветана Василкова, Боянка Бахнева, Георги Самарджиев и Гено Желязков. През годините на своето съществуване хор „Тримонциум“ взема активно участие в културния живот на града и страната.

 

Многобройни са задграничните изяви на хора - турнета и участия в международни фестивали, от които се завръща с грамоти, дипломи и награди. Репертоарът на хора е богат и разнообразен. Включва творби на композитори от различни стилове и епохи – Качини, Бах, Хендел, Перголези, Моцарт, Пуленк, Рахманинов, Верди, Гершуин, Е.Л. Уебър и други стари и съвременни композитори. Голям дял в репертоара на хора заема музиката от български автори като П. Динев, Д. Христов, Ф. Кутев и други.