Плжвдшвска област  отстъпва с две места в национален план по български и литература и се нарежда на осмо място. По математика обаче се качва с един пункт и заема пето място. Това показват данните на Регионалното управление на образованието.

Само една седмокласничка  тази година от Пловдив е постигнал 100 точки на матурата по математика и 99 по български език. Отличничката  е от Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов"и се казва Никол Николова. Възпитаник на СУ „Черноризец Храбър" пък е постигнал 100 точки на изпита по български език.  Има и срамни резултати за 40 ученици, които са получили по 0 точки по български. Те са от учебни заведения, където преобладават деца от малцинствата и българският не им е майчин език.

11 седмокласници  са постигнали максималните 100 точки на матурата по математика. Шестима от тях са възпитаници на  МГ „Акад. Кирил Попов", двама - на ОУ „Райна Княгиня" и по един - на ОУ „Княз  Александър I", Патриарх Евтимий" и ОУ „Душо Хаджидеков".

За резил шестима ученици имат  0 точки и по двама предмета.

Най-високи резултати показват учениците от Математическа гимназия  „Акад. Кирил Попов" – 184,02 т. по двата предмета, на второ място е СУ „Св. Патриарх Евтимий" – 150,85 т., а на трето -  частното училище „Слънчев лъч" – 144,38 т.

С най-ниски резултати са „Пенчо Славейков – 18,72 т, , ОУ „Панайот Волов" – 19,36 т. и ОУ „Никола Вапцаров" от  Асеновград – 22,13 точки.