Парламентът не избра за министър-председател Росен Желязков, излъчен за кандидат за премиер от  ГЕРБ-СДС. Подкрепиха го 98 депутати, "против" бяха 138 народни представители, двама се въздържаха.

Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за". 

Общо 30 от ДПС бяха "за", а 14 - "против", един се въздържа.

Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа.

От "Възраждане" всички 38 народни представители бяха против.

"Против" гласуваха и всички присъстващи 17 депутати от "БСП за България". Против гласуваха и всички 16 депутати от "Има такъв народ" (ИТН) и 13-те народни представители от "Величие". Двама независими народни представители бяха против. 

В понеделник Росен Желязков получи от президента Румен Радев папката с първия проучвателен мандат и веднага го върна изпълнен, като обяви структурата и състава на предлагания от него Министерски съвет, който включваше един вицепремиер и 19 министри.

В същия ден президентът Румен Радев издаде указа, с който предлага на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков

Според разпечатка от гласуването днес, разпространена от пресцентъра на Народното събрание, 14-те народни представители от ДПС, гласували "против" избора на Росен Желязков за премиер, са председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Даудов, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Мехмед Салим, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов.

Джейхан Ибрямов е гласувал "въздържал се".

Останалите 30 депутати от ПГ на ДПС, начело с председателя на партията Делян Пеевски, са подкрепили Росен Желязков.

От ПГ на ПП-ДБ Александър Симидчиев е гласувал "въздържал се".

Изключеният днес от групата на ДПС Рамадан Аталай е гласувал "против", както и независимият депутат Калоян Методиев. 

По-рано днес Аталай каза по бТВ, че отношенията между Делян Пеевски и Ахмед Доган са в разрив в момента. По думите му има директно разпореждане от почетния председател парламентарната група на ДПС да не подкрепя правителството.