Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор на войната в Украйна и то до крайна победа, без самите тези, които са изготвили и приели тази позиция, да им е ясно какво означава крайна победа и как ще се постигне тя. Никога не съм заставал зад неадекватни и безгръбначни позиции и по тази причина отказах да отида и да отстоявам такава на срещата на върха на НАТО. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес.

Държавният глава изрази несъгласие с поетия от Министерски съвет ангажимент за предоставяне на финансова помощ, която никак не е малка, за въоръжаването на Украйна, както и за предоставяне на оръжие от арсенала на Българската армия, преди тя да бъде обезпечена със заместващи образци, които да гарантират отбранителните способности на страната. Президентът напомни, че едва ли има друг, който да е настоявал и работил повече през последните години за модернизацията на Българската армия, за повишаване на съвместимостта със съюзниците и за укрепването на възпиращия потенциал на НАТО.

„Българското правителство дължи обяснение не само на народните представители, а на всички български граждани какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна“, заяви президентът Радев и посочи, че с всеки изминал ден рискът за България от тази война се увеличава.

Държавният глава попита как ще бъде постигната крайната победа и какво ще ни струва като време, пари, ресурси и риск. "Дълбоко се съмнявам дали на българското правителство е ясно какво означава за самата Украйна да воюва до крайна победа и какво ще остане изобщо от украинските сили и военнослужещи, от самата инфраструктура и икономика за тази победа“, допълни президентът.

В отговор на журналистически въпрос кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство след неуспеха на първия, държавният глава заяви, че вероятността да няма редовно правителство расте. „Длъжен съм да се съобразявам вече не само с връчването на мандатите, а кога да бъдат евентуални предсрочни избори, които трябва да се проведат в определен конституционен срок“, каза Румен Радев и подчерта, че август не е най-добрият месец за предизборна кампания нито за провеждането на избори до средата на септември. „Какви кампании ще направят партиите през август? Самите партии не го искат и бягат от това“, каза още държавният глава.