За 27-ми път община Пловдив е организатор, а градът – домакин на Международния фолклорен фестивал. Проявата, превърнала се в традиция за културния живот на Пловдив, е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Фестивалът е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.
От 24 до 28 юли ще видим изпълненията на представителни фолклорни състави от Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Индонезия, Мексико и Полша.  Домакини са „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив с главен художествен ръководител проф. акад. Милчо Василев, хореограф е доц. д-р Стефан Йорданови. На 25 юли на фестивала ще гостува танцов състав „Зора” към НЧ „Зора 1858”, гр. Дупница с хореограф Дилиана Диканска.
На 26 юли на Античен театър ще има самостоятелен концерт на „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.  Ансамбълът празнува 15- годишен юбилей.
Всяка вечер (с изключение на 26 юли, сряда) от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20:00 ч. Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта.
Церемонията по откриването е на 24 юли, понеделник, от 20 часа на Античния театър. На същата сцена в последната вечер – 28 юли, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието. На 26 и 27 юли, концерти освен на Античен театър ще има и на открита сцена в парк Лаута.
Всички концерти са със свободен вход.