Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин.

Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5,30 часа тази сутрин. Това разказа пред Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката на Дьовленски.

По - късно през деня арестуваният бил доведен от служители на ДАНС в централата на БСП в Пловдив, където Златомир Дьовленски има офис в качеството си на председател на Национално движение "Русофили".

Там в негово присъствие са правени проверки, но не е ясно дали са иззети документи или други неща, каза Иван Петков. Той не е успял да разговаря със задържания, само бил информиран, че той ще бъде отведен в ареста на ул. "Петко Д. Петков" в Пловдив.

Единствено разбрах, че на Златомир Дьовленски е повдигнато обвинение от Окръжната прокуратура в Пловдив, но отказаха да ми съобщят за какво е обвинението, уточни пловдивският депутат от БСП.

В момента адвокат от София пътува към Пловдив, за да поеме защитата на Дьовленски и тогава ще има повече яснота по случая, коментира Иван Петков.

33-годишният Златомир Дьовленски е младши експерт в отдел „Координация и проекти“ на община "Родопи". Той също така е докторант в ПУ "Паисий Хилендарски"  и аспирант в Астраханския държавен университет в Русия.

Дьовленски  беше кандидат за депутат от БСП за България през април 2021 г.