Съветниците от "Алтернатива за Пловдив" предлагат Общинският съвет да гласува отпускането на средства на АГ-отделението на МБАЛ "Свети Мина", което се начира на ул. "Весела". Ето тяхното предложение.

 

До инж. Александър Държиков –
      Председател на Общински съвет – Пловдив

До Общински съвет – Пловдив

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е
от
ППГОС „Алтернатива за Пловдив“

Относно: Отпускане на средства за поддръжка на сградния фонд и закупуване на апаратура за АГО на МБАЛ „Св. Мина“, помещаващо се в сграда на ул. „Весела“.  

Уважаеми г-н Председател,
    Уважаеми госпожи и господа – общински съветници,
Най-ценният ресурс на Община Пловдив са нейните граждани,  без тях общината няма да съществува, а здравето на пловдивчани е от първостепенна важност.
При поискана от нас справка за състоянието и нуждите на МБАЛ „Св. Мина“, излезе наяве грозната действителност, а именно че емблематични за Пловдив лечебни заведения, като АГО на МБАЛ „Св. Мина“, помещаващо се в сграда на ул. „Весела“, са оставени на произвола. Сградата, където се помещава АГ отделението на МБАЛ „СВ. Мина“, всеизвестна като Родилен дом „Весела“, удобно е извадена от активите на МБАЛ „Св. Мина“, но пък на болницата е вменена поддръжката на сградата.
Необходимите средства за лечебното заведение възлизат на  обща стойност: 1 264 000,00 лв. без ДДС или 1 516 800,00 лв. с ДДС. В тази сума са включени реновиране на част от базата на ул. „Весела” №3, както и закупуване на необходимата апаратура за осъществяване на качествен лечебен процес на пациентите в лечебното заведение. (Подробен разчет в Приложение №1)
Средствата са  непосилни да бъдат отделени от бюджета на болницата. „Весела“ е флагманът на общинската акушеро-гинекологична помощ. Оказва се, че АГ отделението е  основно звено в акушерската помощ в общинското здравеопазване. Това лечебно звено има не само лечебна, но и социална роля за гражданите на Пловдив. Тази структура на МБАЛ “ Св. Мина“ е наложително да се превърне в първия Общински център за асистирана репродукция, от какъвто нашият град несъмнено се нуждае. Тази концепция е в пълен унисон със стратегията за развитие на пловдивското общинско здравеопазване, приета и получила широка подкрепа при нейното гласуване в Общински съвет -Пловдив. Именно за това средствата, които Ви предлагаме да бъдат отпуснати, са необходимият катализатор на този процес. При осигуряване на нужните средства от принципала на лечебното заведение, без съмнение акушеро-гинекологичното отделение ще заеме полагащото му се място в общинското здравеопазване.

 

 

Уважаеми господин председател,
    Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

    Във връзка с гореизложените факти и на основание чл. 21, ал. 1, т. 6, т.8, т. 23 и ал. 2, във връзка с чл. 17, ал. 1, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местна администрация, предлагаме на Общински съвет – Пловдив да вземе следното

Р Е Ш Е Н И Е :
Общински съвет-Пловдив да отпусне средства в размер на 1 264 000,00 лв. без ДДС или 1 516 800,00 лв. с ДДС от бюджета на Община Пловдив, като средствата за това да бъдат взети от Функция VI „Жилищно строителство благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда“, дейност 606 „Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа“, местна дейност от „Обезщетения за отчуждаване на имоти и придобиване на имоти- улична мрежа, Пловдив“ и да бъдат разпределени за реконструкция и обновяване на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Св.Мина“, базирано в База 2 – ул. „Весела” №3.

 


ППГОС „Алтернатива за Пловдив“:
Николай Атанасов Радев…………………………………….
Атанас Илиев Баташки ……………………………………….
Ангел Стойчев Иванов…………………………………………
Димитър Ангелов Чолаков……………………………………..
Добромира Стефанова Тошева…………………………………
Йордан Василев Василев………………………………………
Тодор Димитров Стоилов……………………………………….