Част от класиките на Чарли Чаплин, които всеки уважаващ киноман трябва да гледа на голям екран, са "Треска за злато", "Светлинити на града" и "Великия диктатор".  Едни от най-добрите на мустакатия маестро и едни от непреходните филми в историята на киното въобще са част от програмата на „Филмови нощи във Филипополис“. 

"Великият диктатор" е най-успешният в търговско отношение и първият напълно озвучен филм на Чаплин. Той излиза десетилетие след появата на озвученото кино - по това време Чаплин е последният известен режисьор в Холивуд, който продължава да прави неми филми. 
Кажете "хайл", Чарли Чаплин повежда борбата! И резултатът е знаменита класика, почетена през 2000 г. от Американския филмов институт като една от 100-те най-добри американски комедии. 

САЩ все още не участва във Втората световна война, когато Чаплин насочва комедийния си арсенал към Фюрера, като играе едновременно ролите на наподобяващия Хитлер Аденойд Хинкел и еврейски бръснар, който е същински двойник на нациста. Каламбурите, зрителните измами и геговете са в изобилие, когато Чаплин напада фашизма, балансирайки атаката си с трогателни сцени в обграденото от есесовските отряди гето.

Незабравими моменти са разпаленият танц на Хинкел с глобуса, полетът с главата надолу и изпълненото от Хинкел и приличащия на Мусолини Джак Оуаки лудо настройване на бръснарските им столове все по-високо и по-високо. Велика комедия се среща с велика филмова страст във "Великият диктатор".

Прожекцията е с начало 21:10 ч