Ботев (Пловдив) отстрани Марибор и продължава към втори квалификационен кръг на Лига Европа след равенство 2:2 в реванша на стадион „Людски врът“. След победата с 2:1 на „Христо Ботев“ преди седмица, „канарчетата“ елиминираха словенския си опонент с общ резултат 4:3. Във втория квалификационен кръг „жълто-черните“ ще се изправят срещу Панатинайкос.

Изпълнен сектор за гости бе в подкрепа на „канарчетата“, а пред малко над общо 8000 зрители двата отбора имаха голови ситуации още в началните минути на двубоя. Марибор все пак излезе напред в резултата в 13’ с попадение на Ян Репас, а до края на полувремето словенците продължиха с натиска, който доведе и до още ситуации пред вратата на Матвей Игонен, но до втори гол не се стигна.

Началото на второто полувреме бе в полза на тима на Душан Керкез. Появилият се като резерва Кристиан Нвачукву успя да изравни в 47’. Последваха и още добри ситуации пред „канарчетата“ преди да се стигне до обрата. В 60’ Антъни Уджа се възползва от подаване на Нвачукву и реализира за 2:1. 10’ преди края на срещата Етиен Беугре вкара за 2:2, но и равенството осигури прогрес на Ботев напред в турнира. Марибор се превърна в единадесетия опонент, който Ботев отстранява в европейските клубни турнири.

Във втория квалификационен кръг на Лига Европа Ботев ще срещне носителя на Купата на Гърция Панатинайкос. Първият двубой е на 25 юли в Атина, а реваншът на стадион „Христо Ботев“ е седмица по-късно, на 1 август.

Стартов състав на Ботев: 32.Матевей Игонен; 38.Константинос Балоянис, 5.Йонас Там, 19.Антоан Конте, 17.Николай Минков; 15.Джеймс Ето’о, 20.Антонио Перера; 21.Никола Илиев, 10.Ивелин Попов (к), 7. Самуел Акере, 11.Антъни Уджа.