"Поклон пред всички вас! Благодарение на усилията ви, както и тези на българските огнеборци, не се допусна загуба на човешки живот".


С тези думи се обърна към пилотите на самолети и хеликоптери от Чехия и Испания, участвали в гасенето на пожарите у нас, вътрешният министър Калин Стоянов. Церемонията се състоя на летище Пловдив. Стоянов това подари на всеки член на екипажа българско вино, мед и лютеница.

"Това е нашият скромен подарък, който ви го даряваме от сърце с голяма признателност и съм уверен, че ще ви хареса", заяви той.

По думите му с действията си екипажите от Испания и Чехия са показали, че Европейският съюз може да помогне на всяка своя членка в тежък момент. Пилотите на чуждестранните машини заявиха, че не са имали големи трудности в гасенето на пожарите, като най-голяма опасност за тях са представлявали мълниите, когато са били във въздуха.
Вътрешният министър добави, че се следи ситуацията с пожара на гръцката граница и е получил уверение, че в близките два дни пламъците няма да навлязат на наша територия.

"Нито един човек няма да бъде изпратен в минните полета. Ще се справим и с този пожар с хеликоптерите ни , без да рискуваме живота и здравето на хората", каза още  Стоянов.