Когато зрителят влезе в просторната светла Зала “2019” на Градската художествена галерия в Пловдив и види големите цветни обекти в изложбата “Хоризонтално, отвесно, наклонено”, не би предположил, че са създадени от творец с възрастта на Павел Койчев. Играта, експериментът, свободната интерпретация в абстрактни фигури насочват към енергията и дързостта на млад човек. “В Пловдив ми е добре”, заявява пред местните медии скулпторът. И това ясно личи в тематичния избор на най-новата му изложба. След огромния успех на първото му голямо представяне в същата зала преди две години с осемте гигантски композиции на “Той и То” сега  артистът поднася на публиката “пловдивска” експозиция. 

“Подбудата ми е Пловдив, отдавна съм имал това усещане при пътуванията си към града - от равната повърхност на земята изведнъж се появяват вертикалите на тепетата. Пластически съм го усещал. А след това те респектират хилядолетията история, археология, натрупвани от толкова много поколения”. 
И въображението на Павел Койчев полита. Ражда се едно неопределимо митично същество, живеещо дълбоко в земните недра, което е овеществено в огромна заоблена хоризонтална фигура, напомняща първична биоформа. Заобикалят ни едри стилизирани образи на реката, хълмовете, гранитни градежи, геоложки пластове, разположени по хоризонтала и вертикала. Според автора им наклоненото в експозицията е животът, движението, динамиката. 
В този “визуален произвол” проф. Георги Лозанов, който откри изложбата, разчете посланията на формите, които “сякаш следват никому неизвестен принцип на трите “и” - история, игра и илюзия. Освен в плана на близкото минало с препращащи детайли към Стария град или Капана, дългата история на Пловдив намира израз в пластическото разработване на земните пластове, където изтеклото време е получило пространствен образ - можеш да го пипнеш с ръка”.
Павел Койчев беше поздравен от пловдивския областен управител проф. Христина Янчева, която подчерта, че за нея е чест и удоволствие всепризнат творец като него да посвети изложба на Пловдив и да ни позволи да видим града през своите очи. Тя изрази надежда, че в пловдивското пространство може да бъде поставена една от фигурите на Койчев, изпълнена в траен материал.
Изложбата “Хоризонтално, отвесно, наклонено” може да се види до 26 август.