Кметът на община  "Марица" Димитър Иванов настоя за въвеждането на отсрочка на новата такса смет. Той  обсъди с  експерти  варианти за прилагане на новия модел. Поводът е влизащата в сила от 1 януари 2025 г. Наредба за това, която бе приета от кабинета на премиера Николай Денков. Тя определя реда за изготвяне и образеца на план-сметката за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци и за начина на изчисляване размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси/.

Според новия модел налогът за смет се определя на човек, а не на база данъчна оценка на имота. Промените в Закона предвиждат прилагане на принципа „замърсителят заплаща повече". Те са съобразени с европейските регламенти. Заедно с експертите Димитър Иванов анализира възможностите за реализация на новия модел на такса „битови отпадъци" – дали да е според количеството генериран отпадък, по партида или по смесена методика.
Кметът  изрази мнението, че за въвеждането на метода според количеството генерирана смет, ще е необходим огромен финансов ресурс за обезпечаване на първоначалните инвестиции в технология, машини и съоръжения, което ще е непосилно за бюджета на общината.

„Вариантът за собствено сметосъбиране и извозване не е изгоден, тъй като първоначалната инвестиция по прогнозни данни на експерти ще е в размер на над 15 милиона лева. Освен това при реализацията му ще са необходими система за контрол и фонд „Работна заплата", посочи Димитър Иванов.
По време на обсъжданията стана ясно, че поставянето на чипове на контейнерите също не е удачно. Според експертите това е най-справедливият, но и труден за реализация вариант. „Текстът на Наредбата не може да бъде директно транспониран в общините и няма да доведе до нищо добро. Сегашната система е работеща, защото такса „битови отпадъци" е данъкоподобна. При нея се извършва преразпределение на общественото благо. При индивидуализиране на таксата ще скочи чувствително налогът, включително и на общината", поясни директорът на „Местни данъци" Ганчо Димитров. Той допълни, че промените ще увеличат тежестта върху гражданите и ще изправят пред сериозен финансов риск общините в страната. „Работим в посока определяне на количеството чрез обем на съдовете, които сме предоставили на жителите", уточни още Димитров. Той и експертите от Община Марица се обединиха около становището, че има непълноти в Закона за местните данъци и такси и в Закона за управление на отпадъците, което прави рисково въвеждането на новите разпоредби, които могат да бъдат обжалвани и в съда.
Кметът Димитър Иванов бе категоричен, че интересите на жителите в Община Марица трябва да бъдат защитени. „Новият закон не е справедлив и ще ощетява населението. Именно затова ще сигнализирам институциите и ще настоявам за промяна на Закона както пред Националното сдружение на общините, така и пред Южен централен район", заяви Димитър Иванов. Той поясни, че трябва да се отложи закона и да се допише наредбата. „В противен случай ще се увеличат незаконните сметища, деретата ще се напълнят с боклуци само за шест месеца, а прилагането му ще струва изключително много средства на бюджета на общината", допълни още кметът. Той бе категоричен: „До последно ще отстоявам Законът да бъде променен. Задачата ни като администрация е да работим в посока намаляване на депонирането на отпадъци и за увеличаване на разделно събираните опаковки, за да запазим общината чиста".
Предложението ще бъде предоставено за одобрение и решение на  общинския съвет.
В община "Марица" са разположени 11 946 контейнера тип „Кука" с обем от 120 до 240 литра за битови отпадъци и около 600 тип „Бобър" за юридически лица. Шест камиона работят ежедневно за извозване на битовите отпадъци. Разделното събиране се извършва от организацията по оползотворяване „Екобулпак". Около 12 000 тона годишно отпадъци се генерират от жителите на Община Марица.