В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от прессекретариата на президента. 

Днес от 10:30 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да й възложи да състави служебно правителство.

По-рано днес действащият служебен премиер Димитър Главчев оттегли заявената готовност да приеме за втори път поста с оглед на сваляне на политическото напрежение, съобщиха от Министерския съвет на сайта си.

И други, освен Димитър Главчев, са изявили готовност да поемат поста служебен министър-председател, обяви държавният глава Румен Радев вчера по време на консултациите с парламентарно представените политически формации за състава на служебен кабинет. 

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Горица Грънчарова – Кожарева е магистър по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“, Свищов. През годините е заемала позиции на ръководител Одитно отделение, извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението и ръководи работна група за изработване на частта „Одити за съответствие“ на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата; член на Консултативния съвет на Сметната палата; главен експерт в Националната агенция за приходите; управител – офис НОИ на СИБАНК АД; зам.-главен счетоводител в Булгаргаз; управител в ТС Банк АД; счетоводител в ДЗИ, се посочва на сайта на Сметната палата.
През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз; председател е на Комисията по професионална етика към Сметната палата; координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО.
Участва в дейността на международни професионални организации на ВОИ и техните работни структури: Международна организация на върховните одитни институции – ИНТОСАЙ; Европейската организация на върховните одитни институции – ЕВРОСАЙ; Контактен комитет на ръководителите на ВОИ и на ЕСП.
С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. е избрана за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата.
С решение на Народното събрание от 7 юли 2023 г. е определена да изпълнява провомощията на председател на Сметната палата до избора на нов председател, когато отново заема поста заместник- председател на Сметната палата.

 

От 8 април 2024 г. е определена за изпълняващ правомощия на председател на Сметната палата за периода от назначаването на председателя на Сметната палата за служебен министър-председател по реда на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на Република България до неговото освобождаване.

Министър-председателят Димитър Главчев оттегля заявената готовност да приеме за втори път поста на служебен премиер с оглед на сваляне на политическото напрежение, съобщиха от Министерския съвет на сайта си.

Главчев благодари на екипа си за свършената работа. Премиерът Димитър Главчев ще продължи да изпълнява работните си задачи до назначаването на нов служебен министър-председател, информират още от МС. 

 припомня, че по време на брифинг, състоял се на 5 август в Министерския съвет, Димитър Главчев заяви, че ако президентът Румен Радев му предложи отново поста на служебен премиер, ще го приеме. 

По време на вчерашните консултации с парламентарно представените политически партии държавният глава посочи, че не само Димитър Главчев е вариант за служебен пример. 

Тази сутрин държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.