С кратка, но изключително атрактивна демонстрация на сензори и визуална сценография, представена от артисти от Държавен куклен театър – Пловдив, започна днешната пресконференция, посветена на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ & TheatAir. В пресконференцията взеха участие заместник-кметът по „Култура, археология и туризъм“ - Пламен Панов, директорът на театъра - Петър Влайков и председателят на СНЦ „МКТФ „Двама са малко – трима са много““, Ева Кьосовска, която е и режисьор на театъра.

Присъстващите успяха да надникнат в работния процес на спектакъла на сдружение „Франки“ -  първата по рода си смесица между куклен театър и съвременни технологии – роботика, сензори  и визуална сценография, устройства за контролиране на звук, видео, осветление, роботизирани кукли и интегриране на средствата на роботиката в кукления театър. Това е изключително иновативна сфера, в която артистите от театъра активно експериментират през последните две години. До момента са проведени две творчески лаборатории по проект на СНЦ Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко - трима са много" - част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив - Европейска столица на културата.

Международният куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ & TheatAir се организира от СНЦ "МКТФ "Двама са малко - трима са много" и Държавен куклен театър – Пловдив с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община Пловдив и Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 2022". Тази година от 1-ви до 6-ти септември, ще се проведе XXV издание на фестивала и Х издание на фестивалния модул TheatAir. В рамките на шест дни публиката ще може да се наслади на едни от най-добрите куклени спектакли за деца и възрастни от страната и света.

Част от спектаклите от фестивалната програма на TheatAir ще се състоят и на три външни сцени в кварталите "Коматево", "Кършияка" и "Тракия". Петър Влайков и Ева Кьосовска представиха детайли за програмата, българските и международни участници, акцентите, изненадите, концертите. Почти всички спектакли от програмата са били номинирани или са получили награда „Аскеер“.

Кукленият театър ще има нова Камерна зала в Пловдив, стана ясно още на пресконференцията. Новината съобщи заместник-кметът Пламен Панов. Идеята и инициативата на директора на театъра Петър Влайков е получила зелена светлина и подкрепа от Кмета Здравко Димитров, който е обещал пълно съдействие. В момента процедурата е в ход,  активна подкрепа оказва и кметът на района Костадин Димитров. Новият филиал ще бъде в помещение в ЖК "Тракия", намиращо се между блок 8 и блок 10, което в момента не се използва, а преди това е изпълнявало административни функции. Пространството е 274 кв.м., в него ще има съвременно оборудване и 100 места за публиката.

„За пореден път имаме културен институт, който дефинира тенденциите. Нещо, с което Пловдив много се гордее. Така както Операта го прави с фестивалите си, Кукленият театър в Пловдив прави нещо изключително иновативно с прилагането на нови технологии. Видяхте малка част днес. Община Пловдив подкрепя екипа на театъра и е важно да се отбележи, че точно в резултат на това доверие, което имаме към институцията, общината чрез своите инструменти в рамките на целия мандат - чрез Културния календар, програма „Наследство“ и смесеното финансиране е осигурила за Кукления театър 552 630 лв.“, каза още заместник-кметът Панов. Той представи и статистика за първото шестмесечие на тази година за сектор Туризъм. Тя показва, че имаме 305 859 реализирани нощувки в град Пловдив, което на фона на 2022 представлява ръст от 35% или още близо 226 хил. реализирани нощувки. Ръстът е и с 30% в сравнение с 2019, годината преди пандемията, когато за първите 6 месеца сме имали около 235 хил. нощувки. За сравнение през 2021 реализираните нощувки са били едва 119 хил. за първите шест месеца.