Прочутият испански цигулар Ара маликян за пореден път гостува на България като част от световното си турне. За концерта си на 3 септември той избра емблемата на Пловдив, а и на цяла България -  Античния театър.

Музиката, с която цигуларят тръгва да обикаля света, този път е посветена на малкия му син Кайро и връщането към въображението на детството.

„Това турне е резултат от това да гледам как синът ми расте, резултат е от моето израстване до него, това са всички звуци и мелодии, които се опитват да оформят онова, което съм почувствал и са ме вдъхновили от него и от живота чрез него. Това е срещата с детето, което не бих могъл да бъда и бих мечтал да бъда. Това е почит към онези същества, които са свободни като птици”, споделя Ара за новия си проект.

„Магията всеки ден да правиш открития и да се възхищаваш от всеки нов път, който ти се посочва, независимо къде ще те отведе. „Ето защо това турне е пълно с динозаври, роботизирани калмари, машини на времето, летящи пиана и двуезични мимове – неща, които бях забравил”, допълва цигуларят.

За да представи новия си музикален проект, Ара Маликян ще доведе в Пловдив свои верни приятели и колеги – прочути испански музиканти от кубински произход. Отново трикратно номинираният за Грами джаз пианист Иван (Мелон) Люис, басистът и композитор Иван Руис Мачадо и Георвис Пико Милано – барабанист с повече от 26 години присъствие на световната класическа и джаз сцена.

Ара Маликян е испански цигулар от арменски произход, роден в Бейрут. Талантът му е признат още като дете, въпреки че по време на гражданската война в Ливан е принуден да живее в бомбоубежища, където учи и свири на цигулка. Навсякъде с него пътува и цигулката му. Първата среща с нея е едва на тригодишна възраст, когато получава безценния подарък от баща си, също цигулар. Изнася първия си голям концерт, когато е само на 12 години, а две години по-късно диригентът Ханс Херберт-Йорис го чува и му дава стипендия от германското правителство да учи в музикалното училище в Хановер. Продължава в Guildhall School of Music & Drama в Лондон и посещава уроци при някои от най-престижните професори в света. Избира да живее в Мадрид и е провъзгласен за цигулар №1 на Испания.

„За свой дом избрах Испания, но съм щастлив да пътувам и концертирам по цял свят,“ признава Маликян. Обича историческата си родина Армения и често гостува там с концерти. Особена връзка обаче усеща и с България, тъй като студентските му години в знаменитата Гилдхолска школа за музика и театър в Лондон пазят спомена от сърдечното приятелство с Васко Василев.

„Бяхме бедни, но щастливи!“, спомнят си Васко Василев и Ара Маликян за студентските си години в английската столица. Пътищата им се пресичат, когато посещават мастър класовете на забележителния цигулар и педагог проф. Ифра Нийман. И двамата си спомнят с вълнение времето, прекарано във Великобритания, когато бедният студентски живот ги принуждава да делят малка стая заедно с още един колега цигулар.

Виртуозен с цигулката и притежаващ уникална техника за изпълнение на класическа музика, Ара е не по-малко известен диригент, композитор, телевизионен водещ, основател на музикален квартет „Паганини“ и... дори филмов актьор! Музикални критици определят неговото изпълнителско изкуство като едно от най-оригиналните, ескцентрични и иновативни в световен мащаб. Завладяващата ескпресивност, страстност и влудяваща енергия е това, което от първата секунда грабва публиката на самобитния цигулар. Мнозина го обявяват за магьосник, владеещ някаква тайна или дори дяволски чар, с които покорява слушателите и ги въвежда в състояние, близко до транс.

 „За да завоюва висоти в изпълнителското изкуство, музикантът трябва да извърви дълъг път, да шлифова своята виртуозност, която е съчетание от техника и дълбоко премислена и почувствана индивидуална интерпретация. Признавам, че безумно съм влюбен в цигулката, срастнал съм се с това парче дърво. В нея действително има нещо вълшебно,  помагащо да се обедини силата на духа и на мисълта в едно цяло“, споделя Ара Маликян.

Сценичният образ на брилянтния цигулар коренно се разминава с имиджа на класическия музикант. Дългата му и непокорна коса се вее волно, а черната брада е истинско предизвикателство за бръснарите. В сценичните му костюми са вплетени етно мотиви, линията често е модернистична, дори присъстват авангардни елементи, клонящи към екстравагантност. Виртуозните изпълнения преминават в огнен  шамански танц, който възпламенява и останалите изпълнители – останалите музиканти от неговия необичаен оркестър.

Маликян е излизал на престижни световни сцени, съпровождан от най-авторитетните в света оркестри. Имената на Карнеги Хол, Центъра на Форд в Торонто, Кралската Опера и Театро Еспаньол в Мадрид дават представа за географията и мащабите на изпълнителските му изяви. Наред с творби на любими класически композитори - Бах, Моцарт, Паганини, Вивалди, Сарасате - Маликян изпълнява и авторски парчета, както и музика от разнообразни етнически и народностни култури: арабска, арменска, еврейска, испанска, циганска - често в рок, джаз или фолк обработка. По време на концертите му често звучи и филмова музика.

Годишният му изпълнителски график включва около 450 концерта в най-различни места на планетата.

Концертите на Ара Маликян са пътешествия през различни култури, музикални епохи и стилове. Той пренася с лекота публиката от класиката на Бах, Вивалди и Паганини, през арменски и испански ритми, музика от филм на Тарантино, Джими Хендрикс, Лед Цепелин, та чак до Дейвид Бауи. Ара е носител на всички най-престижни призове в цигулковото изкуство, а през 2015 г. е номиниран за „Латино Грами“.

Педро Алмодовар го кани да запише музиката за два от най-знаменитите си филма - „Говори с нея“ и „Лошо възпитание“. А Карлос Саура го снима в последния си филм „Хота: Отвъд фламенкото“.

„Ара излъчва благородство и уникална харизма. Когато хване инструмента и засвири, така се потапя в музиката, че нищо повече не го интересува“, казва Саура за него.

Филмът за Ара Маликян „Живот между струните” спечели през 2020г. най-големия приз в испанското кино - наградата Goya за най-добър документален филм. Лентата е дело на Наталия Морено – съпругата до Ара, испанска актриса и режисьор.

„Живот между струните” разказва за арменския геноцид, за миграцията на бежанците между Азия и Европа, за 8-годишния Ара във военен Бейрут, притежаващ само една цигулка. За бедните му години на следване в Германия и Англия, как се стига до световните сцени и да имаш собствен оркестър, аплодиран от милионни аудитории. Дори без да притежаваш цигулка, изработена от прочут лютиер. Разказва за това как музиката спасява животи.

Концертът на Ара Маликян е на 3 септември 2023г от 20.00 часа на Античен театър - Пловдив.