Официалното откриване на Есенния салон на изкуствата Пловдив 2023 - най-големият културен формат под тепетата, който обединява в себе фестивали и отделни събития от всички жанрове, ще се състои по традиция на 1 септември. На древната сцена на Античния театър в Пловдив от 20.00 часа започва тържествен концерт „Пловдив – звезди от музика” на НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив, посветен на 100-годишнината от рождението на патрона на училището - Добрин Петков (1923 – 1987). Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година.

В концерта ще участва сборен симфоничен оркестър от настоящи и бивши възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков” със солисти Емма Тахмизян – пиано (САЩ) и Мони Симеонов – цигулка (САЩ).  Диригенти ще са Найден Тодоров – главен диригент на Софийската филхармония, възпитаник на Пловдивското музикално училище и Константин Добройков – главен диригент на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, диригент на симфоничния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“, възпитаник на Пловдивското музикално училище.  Публиката ще има възможност да види „Силата да носиш името Добрин Петков” – документални кадри за живота и творческата дейност на Добрин Петков и историята на Пловдивското музикално училище.

В програмата ще чуем: Джузепе Верди – Увертюра към операта „Силата на съдбата“, Панчо Владигеров – Песен, из „Българска сюита“, за цигулка и оркестър, Жорж Бизе – Фарандола, из Сюита „Арлезианката“, Морис Равел –  Рапсодия „Циганка“, за цигулка и оркестър, Лудвиг ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър № 5 Op. 73 Es dur.

Входът е свободен!

Емма Тахмизян – пиано (САЩ), активно концертиращ изпълнител от световна величина, артист от най-висок клас, лауреат на най-престижните международни клавирни конкурси като „Роберт Шуман“, „Ван Клайбърн“, „П. И. Чайковски“ и др., клавирен педагог в едни от най-авторитетните висши учебни заведения в САЩ. Възпитаник на Пловдивското музикално училище, Българската държавна консерватория – София и „Джулиард скуул“ – Ню Йорк. В ранните години на изпълнителската си кариера свири като солист Концерта за пиано и оркестър № 5 от Бетовен под диригентството на Добрин Петков.

Мони Симеонов – цигулка (САЩ), концертиращ изпълнител, директор на катедра „Струнни инструменти” и професор по цигулка в Музикалната консерватория към Калифорнийския държавен университет в Лонг Бийч, САЩ. Възпитаник на Пловдивското музикално училище, Академията по изкуствата в Айдълуайлд, Калифорния, Университета „Йейл“ и Университета на Южна Калифорния, САЩ, където учи при световноизвестната цигуларка Мидори, а впоследствие свири и преподава с нея в редица благотворителни международни програми.


--