Студенти от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще участват в 11-ото издание на научна академия

За единадесета поредна година студенти от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще предложат свои научни съчинения в рамките на форума Студентска юридическа научна академия. Специално жури от преподаватели, съдия, адвокат, както и миналогодишния победител, ще оценяват не само познанията на 15-те участници в предстоящата юридическа академия, но и способността им да разсъждават, както и да презентират разработките си.

"Това не е типично състезание. То стимулира юридическото мислене. Освен че се запалват по юридическата материя, много от участниците впоследствие стават докторанти и пожелават да имат и научна кариера", разказа деканът на Юридическия факултет доц. д-р Даниела Дончева. Тя подчерта, че доста от кандидатите са все още първокурсници, които обаче са представили интересни и оригинални разработки. Традиционно студентите се готвят за изнесения форум сред природата още от зимните месеци. Темите се избират и одобряват предварително, участниците преминават обучение по академично писане, а най-големи усилия полагат точно през летните месеци, коментира още доц. Дончева.

Наградата за най-добрата писмена разработка е публикуването й в „Studia Iuris“ - реферираното специализирано юридическо онлайн издание на Юридическия факултет на Пловдивския университет. 11-ото издание на Студентската юридическа научна академия ще бъде в района на хижа "Здравец" на 4, 5 и 6 септември. Отново през този месец за трета поредна година ще се проведе и Докторантско училище, което е функционална структура в Юридическия факултет, насочена към образователните и научни потребности на докторантите и младите изследователи от всички катедри на факултета.