На 20.09.2023 г. от 20.30 часа на Римския стадион ще се състои официалната премиера на документалния филм „Ромео и Жулиета под тепетата“, разказващ историята на актьора от Драматичен театър- Пловдив Симеон Алексиев и голямата му любов Ирен Алексиева – асистент-режисьор в театъра. Документалният филм е дело на творческия екип: режисьор и сценарист -Петя Ангелова, оператор - Антон Марчев, фотограф - Георги Вачев, монтаж - Емил Иванов, музика: Michael Lamb. Проектът е финансиран от община Пловдив по К4„Гражданска активност“ и е част от Културния календар на града. Осъществява се и с подкрепата на  КЦМ АД.

Входът е свободен!

Актьорът Симеон Алексиев и голямата (последната) му любов Ирен Алексиева – асистент - режисьор,  разказват, смеят се през сълзи и се забавляват, изненадвани от колеги и приятели в техния дом – Драматичен театър Пловдив. История за Ромео и Жулиета под тепетата, пропуснали трагедията и  достигнали заедно до своите 70 и 60 години.     

„Когато завесата бавно се вдигна, имах чувството, че ще припадна. Всъщност се вдигаше завесата на моя живот.“ Сара Бернар

Филмът „Ромео и Жулиета под тепетата“  проследява  историята на две интересни, цветни личности, които са пряко свързани със създаването на култура в България и по-конкретно в Пловдив. Едната е обичаният от поколения зрители актьор и един от доайените на Драматичен театър „Н.О.Масалитинов” Пловдив - Симеон Алексиев. Завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” през 1979 г. в класа на проф. Елка Михайлова и през същата година постъпва в Пловдивския театър. Изиграл е над 90 роли, носител е на Награда „Пловдив“. През 2022 г., когато навършва 70 години, получава специална награда „ Икар“ за цялостен принос  „За чест и достойнство“. Както сам той обича да казва има три жени, три деца и три инфаркта.

Другата личност е Ирен Алексиева – израснала в артистичната къща на Лолови, предците ѝ Желязко Лолов и съпругата му са основатели на първия професионален театър в България-Драматичен театър Пловдив, където тя от 40 г. е асистент - режисьор. През 2022 г. получава награда „Икар“ за майсторско-техническо обслужване с представлението „Коприна“, селектирано за театрална олимпиада в Будапеща 2023 г., което се случва за първи път с българско представление. С „Одисей“ печели голямата награда на фестивала за антична драма във Велес * Македония.

Това, което свързва Симо и Ирен, е тяхната голяма любов към театъра и любовта им един към друг. Филмът проследява  историята им заедно и поотделно,  като включа сцени, допълващи се във филмовото време с разказите на техни приятели и колеги: Петър Стоянов – Президент на България /1997 – 2002/, Диана Добрева – актриса и театрален режисьор, Христо Мутафчиев -  актьор, Председател  на Съюза на артистите в България. Кръстьо Кръстев – министър на културата, Мариус Куркински – актьор и режисьор, Красимир Ранков – актьор и режисьор, Константин Еленков - актьор, Ивайло Христов - актьор, Тодор Дърлянов - актьор, Маргита Гошева -актриса, Петър Батаклиев - български и канадски актьор и режисьор.  

Филмът проследява пътят на вярата и любовта един към  друг и общата любов към театъра през времето, чрез емоционалната памет на двама души  и техни близки очевидци. Представя   истории, несподеляни в общественото пространство.

Двойният юбилей, който отбелязва артистичното семейство Симеон и Ирен Алексиеви, тя на 60, той на 70 е поводът, по който е създаден филма „Ромео и Жулиета под тепетата“ точно сега.