Общо 80 плочки  с размер 70/35 см. от опасния за здравето метал америций са намерени на  шест адреса и в автомобил в Пловдив, Карлово, Първенец и Калековец  . Най- много са ,установени в лека кола  в Пловдив- 44броя, 35 са намерени във вила в Карлово и една плочка в частен дом в Първенец. Те  не са оръжие, а имат индустриялно проложение. Може да се ползваат създаването  на  "мръсни бомби".  Плочките са държани с цел продажба, като цената на всяка е била 5000 евро. Над 430 пъти по-високи стойности на гамафона е установеното излъчване в периметър около 1 метър от всяка пластина.

Това стана ясно на брифинга по повод акцията на ДАНС и МВР.  Първоначално са задържани четирима, а сега в ареста  са двама души - съответно на 61 и 63 години, които се занимавали с търговия. За тях прокуратурата ще поиска постоянното им задържане. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие в организирано престъпно сдружение, чиято цел са незаконни дейности с източници на йонизиращо лъчение. Това са тежки умишлени престъпления, за които е предвиден затвор над пет години, тъй като засягат и здравето на хората. Продължава работата с други двама души, арестувани по случая.

По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и пожарникари със специално оборудване. Америцият има йонизиращо лъчение и по тази причина трябва да се съхранява и превозва при специални условия.

Къщата, където е открит опасният метал се намира буквално в задния двор на полицейското управление в Карлово. Имотът е собственост на трима братя и една сестра, които се занимават с животновъдство, а фермите им са в близкото карловско село Васил Левски.

Операцията по изземването на скъпия радиоактивен метал е била координирана лично от изпълняващия длъжността  главен прокурор Борислав Сарафов.