Над 10 кг хашиш и почти 400 г хероин са иззети от служители на ОДМВР – Пловдив .

Резултатите бяха представени от директора на областната дирекция ст. комисар Георги Чергов и заместник-окръжния прокурор Галина Андреева-Минчева
В единия от случаите работещ на автомагистрала „Тракия” патрул на пловдивската полиция предприел действия по метода „преценка на риска” за спиране на пътуващ в посока София автомобил, тъй като униформените се усъмнили, че в колата се превозват незаконно пребиваващи в страната чужденци. Водачът не изпълнил полицейското разпореждане и продължил по пътя си, а след кратка гонка движението на автомобила е преустановено принудително и установено, че мъжът е сам. Снета е самоличността му - гражданин на Република Черна гора. Фактът, че се опитал да избяга, а и неспокойното му поведение навело униформените на мисълта, че най-вероятно водачът е съпричастен към някакво престъпление.  Последвал щателен оглед на моторното превозно средство, като е използвано и полицейско следово куче, както и мобилен рентген от Агенция „Митници”. Така в калниците на колата е открит тайник с 10 пакета с растителна маса и характерна силна миризма. Полевият тест показал, че става дума за синтетичен хашиш, а експертна справка установила и неговото количество – около 400 грама. По думите на старши комисар Чергов този нов вид дрога на пазара се приготвя в лабораторни условия с използването на различна растителност – билки, сухи плодове, чай. Прави се т.нар „къпане” с химически вещества, които въздействат изключително силно върху консуматора и водят до бърза зависимост.

Вторият случай е свързан с реализация на служители от отдел „Криминална полиция”, след придобита и анализирана информация за разпространение на високорискови вещества на територията на Пловдив. Извършителите – 39-годишни мъж и жена, били арестувани при слизането им от влак на Централна гара в областния град. Те се връщали от София с доставка хероин, предназначен според данните до мамента за пласиране в квартал „Столипиново”. Установено е, че високорисковото вещество е около 400 грама.

С постановления на Окръжна прокуратура – Пловдив и тримата задържани са привлечени като обвиняеми, взета им е мярка „задържане под стража”. За извършеното престъпление всички тях ги очаква от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба в размер от 20 хиляди до 100 хиляди.