Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се провежда под мотото „Метаморфози“, с което символично отбелязваме 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка – една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век. Цялостната концепция, визия и програмата на фестивала тази есен е вдъхновена от идеята за несекващите преображения и трансформации в природата и обществото. Селектираните литературни адаптации за голям екран ще бъдат показани у нас веднага след триумфалната си поява на най-престижните световни кинофоруми: Кан, Венеция, Берлин, Сан Себастиан, Карлови Вари и др.

Между 14 и 29 октомври взискателната публика на Града под тепетата ще има достъп до великолепни кино-литературни премиери, в т.ч. отбрани заглавия, които се състезават в конкурса за пълнометражен игрален филм  като „Любо“, „Операция „Наполеон“ и „Плитката“, а така също и филми, които са част от богатата паралелна програма на фестивала. Старт на Синелибри Пловдив дава документалният киношедьовър на Вим Вендерс „Анселм“, посветен на знаменития художник и скулптор Анселм Кифер. Този вълнуващ, изпълнен с благоговение портрет преплита миналото и настоящето на неортодоксалния творец, за да хвърли светлина върху източниците на вдъхновение, които са помогнали за формирането на неговата визионерска вселена.

На 15 октомври в Пловдив ще гостува Милена Фучеджиева с поразителния си дебют в документалното кино, озаглавен „Ваймар Експрес“. Тя лично ще представи филма и ще отговори на зрителски въпроси след края на прожекцията. Специално внимание заслужават италианската драма „Прекрасно лято“, адаптация по романа на Чезаре Павезе с Дева Касел в главната роля, и френската психологическа драма „Само ние двамата“ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо, която засяга парливата тема за моралния тормоз. Биографичната драма „Алма и Оскар“ възкресява бурната връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер и величавия художник експресионист Оскар Кокошка. А филмът „По черните пътеки“ ще ви срещне с един различен герой на Жан Дюжарден, по-чувствителен и одухотворен.

Сред най-ярките акценти в програмата е драматичният романс с привкус на комедия „Господин Блейк на вашите услуги!“ (2023) на реж. Жил Льогардиние, една пленителна история с Джон Малкович и Фани Ардан в главните роли. Почитателите на испанското кино също няма да бъдат разочаровани. режисьорът Сеск Гай е създал сардонична, същевременно напоена със съчувствие ода за неспособността на хората да управляват собствените си емоции, която носи атрактивното заглавие „Истории, които не са за разказване“. Зрителите на Пловдив ще могат да я оценят на 20 октомври. В програмата на 27 октомври е залегнала хипнотичната научнофантастична мелодрама „Звярът“ на режисьора Бертран Бонело. Филмът е адаптация на повестта „Звярът в джунглата“ от Хенри Джеймс, един разказ за съдбата, поличбите, любовта и самотата. Винаги безупречната Леа Сейду и магнетичният Джордж Маккей играят двама влюбени, които се срещат отново и отново във времето и пространството, докато не надвисва катастрофа. А на 28 октомври е пловдивската премиера на „Престъплението е мое“, новия филм на неуморния Франсоа Озон, който никога не спира да ни изненадва!

Няма как да не откроим и „Страсти в кухнята“ на режисьора Тран Ан Хунг, който беше удостоен с наградата за режисура от кинофестивала в Кан. Звездите на френското кино Беноа Мажимел и Жулиет Бинош, бивша двойка в живота, се превъплъщават в образите на Доден Буфан - виден гастроном и кулинарен шеф, и Йожени - негова асистентка и муза, в тази толкова изкусителна и „сетивна“ романтична драма, създадена по мотиви от романа „Страстният епикуреец“ от Марсел Руф. Синелибри Пловдив 2023 ще бъде закрит на 29 октомври с „Дворецът“, внушителна копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция. Поклонниците на естетиката на Роман Полански не бива да пропускат тази хаплива черна комедия, с която ще отбележим 90-ата годишнина от рождението на режисьора.

Тази есен, като реверанс към невръстните зрители, Синелибри ще отбележи „100 години Уолт Дисни“ с някои от най-обичаните анимационни продукции, удостоени с множество отличия. Пловдивските малчугани ще могат да видят „Героичната шесторка“, „Смелата Ваяна“, „Зоотрополис“ и „Замръзналото кралство“.

Домакин на прожекциите е Lucky Дом на киното – Пловдив. Билети могат да бъдат закупени от касата на киното и онлайн.  По традиция и тази есен част от филмите ще бъдат излъчени в дигитален формат чрез платформата Neterra.TV+, за да стигнат до зрителите във всички региони в страната, а така също и до представители на социално уязвими групи. Очакваме ви на киносъбитията, вдъхновени от голямата литература,  в интервала 14- 29 октомври!

 

Синелибри Пловдив 2023 се реализира с подкрепата на Община Пловдив. Проектът се осъществява с подкрепата на ИА „Национален филмов център". Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".