20 учени от 9 университета и изследователски институти в България участваха в кръгла маса, посветена на зеления преход, организирана от Факултета по икономически и социални науки (ФИСН) към ПУ „Паисий Хилендарски“. Всички участници във форума осъществяват изследователски проекти, посветени на икономическите аспекти на зеления преход, устойчивото развитие и Националния план за възстановяване и устойчивост. Кръглата маса е част от събитията по повод 30-годишнината на ФИСН и осъществяването на проект „Зеленият преход и ролята на Плана за възстановяване и устойчивост“ от научноизследователски екип от факултета, уточни доц. д-р Борян Янев – заместник-ректор на висшето училище. 

Събитието откри деканът доц. Маргарита Русева, която акцентира върху широката изследователска и преподавателска дейност на Пловдивския университет и ФИСН в областта на зеления преход и устойчивото развитие. Модератор на форума беше ръководителят на катедра „Икономически науки“ доц. д-р Стефан Райчев. На Кръглата маса бяха представени 8 научноизследователски проекта. 

Проф. д.ик.н. Виржиния Желязкова от Института за икономически изследвания при БАН представи проект, който анализира опита на страни извън ЕС в зеления преход, доколкото промените в климата и усилията за тяхното преодоляване са проблем със световно значение. Проектът отговаря на въпроса дали се реализира очакваният позитивен ефект на зеления преход върху икономическия растеж. Разработват се иконометричен модел и комплекс от показатели. В друг проект от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов заедно с Икономически университет – Варна изследват развитието на селските територии, като се предлагат модели за тяхното устойчиво развитие. Доц. д-р Янислав Желев от Бургаския свободен университет представи проект, осъществяван съвместно с Института по стандартизация, в резултат на който са разработени иновативни практики във висшето образование и внедряването на зелените стандарти. В начинанието участват партньори от Румъния, Италия и Литва. 12 микрокредитни курса могат да се използват от университетите за интегриране в техните обучителни програми. 

Специален гост на събитието беше Росица Георгиева – завеждащ отдел „Международно сътрудничество“ при Български институт за стандартизация. Тя акцентира върху важността на научно-изследователските проекти за популяризирането на екологичните стандарти сред студентите, за да бъдат подготвени да ги използват в практиката. Институтът за стандартизация предоставя текуща информация за актуалните стандарти,  а повече от 40 от тях са пряко свързани с различни теми на зеления преход.

Доц. д-р Таня Георгиева и доц. д-р Гергана Славова от Икономически университет – Варна представиха проект, в който се изследват селски региони с фокус върху Североизточния район относно ефектите на зелената трансформация върху селското стопанство. Поради ограничеността на данните на това равнище, екипът набира богата информация от представители на бизнеса и заинтересованите страни. Изследванията са помогнали да се идентифицират иновативни практики и модели, разработени от и използвани от отделни компании, които водят до увеличаване на кръговата икономиката и до добри финансови резултати.  

Докторант Александра Корчева от Софийския университет представи научен проект, с който се оценява отношението и предпочитанията на гражданите за зеления преход. Изследването е извършено на базата на международна методология и анкетна карта и разкрива като цяло положителни нагласи спрямо зеления преход – в по-голяма степен в големите градове, сред младото население и по-високо образованите граждани. 

Проф. Радостина Бакърджиева от Института за икономически изследвания при БАН представи изследователски проект, който цели да установи доколко устойчиви са нефинансовите  предприятия в трите аспекта  – икономическа, социална и екологична устойчивост и връзката между тях. Прилага се интердисциплинарен подход на макроикономическо и микроикономическо ниво. Идентифицират се факторите и пречките за устойчивост на българските предприятия. 

Проф. д-р Стефан Шилев от Аграрния университет в Пловдив представи проект за кръгово земеделие, осъществяван съвместно с партньорски организации от Италия и още 10 университета от ЕС. С проекта се свързват секторите на селското стопанство с ИКТ и други инструменти за създаване на устойчиво селско стопанство и кръгов подход, включително едновременно отглеждане на две и повече култури, повече органични вещества в почвата, намаляване на въглеродните емисии от почвата и други.   

Проекът, който е в основата на проведената в ПУ кръгла маса, се ръководи от проф. Даниела Бобева. Той включва изследване на теоретичните аспекти на прехода към зелена и устойчива икономика, включително проблемите на поведението на гражданите в контекста на поведенческия икономикс, конвергенцията и кохезията. Важен резултат от изследването е формирането на модел за оценка на ефектите включително на поведението на фирмите с най-големи въглеродни емисии.  

Като резултат от форума ще се обединят усилията на учените, посветили изследванията си на зеления преход, чрез създаване на база данни с български публикации, разширяване на преподавателската дейност и акцентиране върху новите процеси и стандарти. Учените се обединиха около необходимостта да се преодолеят пречките пред научните изследвания по темата за зеления преход – ограничеността на публикуваните данни като времеви период, ограниченията пред сравнимостта на данните за целите на международни сравнения и необходимостта да се използват платени бази данни. Високият капацитет и международна разпознаваемост на българските учени в областта на зеления преход се демонстрира от това, че по представените проекти са публикувани близо 100 статии в научни издания, реферирани и индексирани в световноизвестни бази данни с научна иинформация.