Световната организация по туризъм към ООН ще подготви Пътеводител за кулинарен туризъм специално за България. Това съобщи Зураб Пололикашвили - генерален секретар на UNWTO по време на официалната си среща с министъра на туризма Зарица Динкова, в Мадрид. Той благодари за панелното участие на министър Динкова в 8-мия Глобален форум за гастрономически туризъм в Сан Себастиан, Испания.
"Разговорите, които проведохме в Сан Себастиан и представянето, което направихте на България ни мотивираха да промотираме страната Ви. Нейният кулинарен и винен туризъм. Аз имам лични впечатления от България и знам, че можете да предложите много в областта на гастрономията.", заяви Зураб Пололикашвили.
Кулинарният туризъм е един от най-бързо развиващите се отрасли, допълни генералният секретар на UNWTO. "Българските ено-кулинарни предложения са впечатляващи. Те се развиват изключително динамично и ние сме готови да ги представим пред света.", допълни Пололикашвили.
Министър Динкова благодари за високата оценка. "Подобно популяризиране на България е основен наш приоритет. Аз и екипът ми работим фокусирано за популяризирането на ено-кулинарния, културен, СПА и дори голф туризъм. С развитието на тези сегменти страната ни реално ще се утвърди като целогодишна дестинация." , заяви министър Динкова.
Пътеводителят ще бъде разпространен във всички 159 държави членки на Световната организация по туризъм към ООН, както и на представяния в рамките на събития на организацията.