Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов дадоха старт на реконструкцията на парковото пространство в центъра на селото.
На първата копка присъстваха тримата заместник-кметове на община „Родопи“, кметове на населени места,  общински съветници и десетки граждани.
Предвидено е всички настилки да бъдат подменени, като ще бъдат изградени пешеходни алеи с бетонови павета и градински бордюри. Ремонтът включва и монтиране на площадкова поливна система. Целият парк ще бъде осветен с нови енергийно-ефективни лампи. Красотата на историческите паметници ще бъде подчертана с допълнително декоративно осветление.
„Запазват се зелените площи в пълен обем, както и съществуващата растителност. Допълнително ще засадим нови храсти и цветя, а старата чешма ще подменим с нова питейна фонтанка“, обясни кметът Павел Михайлов. 
Модернизацията на парковото пространство в Цалапица е по проект “Изграждане и реконструкция на туристическа инфраструктура в УПИ – II – обществена зеленина, пешеходна зона, кв.66, по регулационния план на село Цалапица. Площ около 10 дка.” Целта на проекта е да бъдат създадени добре благоустроени паркови пространства за отдих и спокойно прекарване на свободното време на гражданите в зелена и хармонична среда, да се стимулира общуването между жителите на общината. Да се повиши интересът към културни мероприятия и да се подобри околната среда и атрактивността на района за отдих.
„След няколко месеца Цалапица ще има ново, зелено и красиво парково пространство“, допълни още кметът на общината Павел Михайлов