Готови сме с Източната порта и пространството около нея! Още една дестинация за туризъм! Това съобщи във фейсбук кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Уникалният археологически обект, който се намира в центъра на града , е издигнат като почетна арка в чест на император Адриан. Източната порта се намира в подножието на Трихълмието, непосредствено до Стария град. Тази забележителност е била едно от най-красивите места на Античния Филипопол, изградена през II век. Сред купчините боклуци, които до преди две години покриваха обекта, археолозите откриват най-широката запазена улица от римско време по нашите земи. Тя започва от Източната порта и е свързвала моста на река Хеброс с центъра на града

Тя е широка 13 и 20 метра с оформени тротоари и с една внушителна настилка. Това, което виждате е абсолютно оригиналната настилка от късната Античност, т.е. толкова здраво е правена тази улица, че тя е достигнала до нас в автентичния си вид. И тази улица извежда на най-важната входно-изходна артерия на Античния Филипопол, т.нар . "Източна порта".