Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление е цел на проект  „Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в Община Пловдив, чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление – фаза 2“, финансиран по процедура № BG16FFPR002-5.001 „За по-чист въздух“ по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г.“ Това стана ясно по време на началната пресконференция по проекта, която се проведе на 21.10.2024 г. в Дом на културата „Борис Христов”.

Близо 4 000 домакинства в общината ще подменят отоплителните си уреди на твърдо гориво с алтернативни екологични устройства, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.

От средата на септември до сега са получени над 500 заявления от желаещи да се включат в проекта, съобщи ръководителят му Василка Чопкова, директор на дирекция „Опазване на околната среда“ в Община Пловдив. Могат да кандидатстват само домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, подчерта тя и уточни, че ще бъде разкрити офиси за подаване на заявления, Ще има и безплатна телефонна линия за получаване на информация.

Изготвен е списък на допустимите отоплителни устройства с възможно най-широк диапазон от технически възможности за екологично отопление.  Общата стойност  на проекта е 28 072 211,55 лв.,  като от тях близо 24 милиона са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са национално финансиране.

Проектът трябва да приключи до май 2029 година, а целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух като се намалят емисиите на фини прахови частици от битовото отопление. Изпълнението му ще доведе до устойчивото опазване на околната среда в Община Пловдив. Наред с това, проектът  спомага за изграждане на екологична култура по въпросите за качеството на въздуха като системна грижа и активно отношение към здравето на хората в ре