На 20 април  след реализиране на полицейска акция, проведена под ръководството на Окръжна прокуратура  – Пловдив и  Главна дирекция “Национална полиция“, с участието на полицейски служители от областните дирекции на МВР в  Пловдив,  Плевен,  Стара Загора,  бяха задържани осем лица. Това съобщиха от държавното обвинение.

Спрямо едно от тези лица е повдигнато обвинение за престъпление по чл.321, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс – за ръководени на организирана престъпна група, а за останалите седем лица – за престъпление по чл.321, ал.3 вр. ал.2 от Наказателния кодекс – за участие в организирана престъпление група за извършване на компютърни престъпления, измами и пране на пари  – за манипулиране на машинни устройства за игрални автомати в казина.  

В хода на акцията са претърсени общо 20 жилища и гаражни помещения, 4 леки автомобила. Извършени са обиски и на три лица. Иззети са множество веществени доказателства – електронни устройства, платки, игрален автомат за хазартни игри, рулетка, различни суми пари и мобилни телефони.  

Описаните следствени действия са извършени, след като е установено, че в период от няколко месеца, описаната група лица се е занимавала с изработване на електронни устройства, чрез които са могли да манипулират игрални автомати в игрални зали – казина, в различни градове на страната, по такъв начин, че да получават в желан от тях момент натрупания джакпот.

Осемте обвиняеми /седем мъже и една жена/ са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Днес, 23 октомври 2024 г., Окръжна прокуратура  – Пловдив внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Пловдив и МВР. В него участват Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив,  Димитър Молев, прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив,  ст. комисар Георги Машонов, директор на ОД на МВР, гр. Пловдив,  комисар Цветан Йоцов, началник на отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“, Ивелина Трошанова, началник на сектор към отдел „Икономическа полиция“ към главна дирекция „Национална полиция“ , комисар Георги Боюклиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, и гл. инспектор Георги Казаков, от сектор „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.