Служители от Дирекция "Киберпрестъпност" при ГДБОП започват Националната превантивна програма на МВР - "Предпазване на младите хора от престъпления".

Кампанията започва на 24 октомври 2024 г от Варна, където киберполицаите ще се срещнат с дванадесетокласниците от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Чрез разговори, презентации и обучения те ще ги запознаят как да останат защитени в Интернет пространството.

Целта на програмата е превенция и информиране на младите хора за заплахите, които ги дебнат в мрежата. Акцент е поставен и на разпространението и употребата на наркотични вещества, престъпления против личността и собствеността и превенция на трафика на хора. Особен интерес има от страна на младата аудитория по темата, свързана с безопасността в онлайн пространството.

Националната превантивна програма  на МВР за предпазване на младите хора се провежда от 2022 г. И тази година тя ще обхване всички 28 областни града в страната в периода от октомври 2024 г  до март 2025 г. Проектът е разработен от ГДНП и ГДБОП, чийто служители ще се включат активно в обучението на младите хора.