Вторият ден на Plovdiv Jazz Fest (28 октомври, събота) ще започне в 16:00 ч. в Bee Bop Cafe с изключителната среща с двама музиканти, които имат значителна роля в развитието и историята на българския джаз – Пъшо Конов и Петър Джурков. Те са първите членове на „Бели, зелени и червени“, а повод за разговора е 75-годишният юбилей на музикантите. Събитието ще бъде с участието на Веселин Койчев и е част от съпътстващата програма на фестивала. Входът е свободен!

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Провежда се с подкрепата на Община Пловдив и е  част от Културния календар на града за 2023 г. Осъществява се и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Пъшо Конов и Петър Джурков влизат в състава на създателите на Джазова формация “Бели, Зелени и червени”, основана на 01.10.1971 г. и са единствените нейни членове, останали до прекратяването дейността на формацията през 2006. Цели 45 години животът им неотлъчно е свързан с дейността на формацията. Те са преживели всичките звездни моменти в творческия път на формацията и са били двигател и катализатор за успешното й развитие. Всеки от тях е дал всичко от себе си за просперитета на “Бели, Зелени и червени”, за създаването на група, превърнала се в символ на джаза, повлияла чрез дейността си издигането нивото на българската култура и в частност на джазовата музика.

Те участват в Джазова формация “Бели, Зелени и червени” от една страна, като изпълнители и влагат творческия си заряд в музиката на групата.