Машинният вот по никакъв начин не е компрометиран. Това заяви премиерът Николай Денков от Брюксел.

"Фактите са, че в момента машините работят като принтери. Всеки като гласува може да погледне какво е излезнало като бюлетина, макар и излязло от машина, след това да го пусне в урната. Броят се тези бюлетини. Ясно е, че никой не може да бъде измамен по този начин, защото той вижда какво е пуснал като бюлетина и след това ще бъдат броени тези бюлетини. Отделно не виждам някаква теория на конспирацията в този доклад. Цялата ситуация се използва с цел да се постави под въпрос гласуването с машини", каза Денков.

"Очевидно опозицията много иска да използва ситуацията като нов повод, с което да се опита да събори правителството. ГЕРБ и ДПС от много отдавна искат да премахнат машините, така че може би за тях това е един удобен начин това да се случи."

Денков подчерта, че решението дали ще има машинен вот в неделя ще е изцяло на Централната избирателна комисия.

"Ние изпълняваме това, което от нас се очаква. Създаден е кодът, кодът между другото е защитен с пароли от трима членове на ЦИК, те са затворени. Така че без ЦИК нищо не може да се промени по машините. Затова казвам, че има много шум без особено съдържание на това, което се представя като обвинения", допълни министър-председателят.

Денков заяви, че ще има проверка какво точно е направил заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

"По отношение на заместник-министъра винаги е редно в такива ситуации да се направи проверка и резултатът да покаже дали е нарушил някакви правила, дали е направил нещо, което със сигурност в момента създава медиен проблем и това е проблем, защото хората трябва да вярват в изборите."

Министър-председателят е категоричен, че ако е допуснал грешка, заместник министърът ще бъде освободен.

"Ако някои решат да преформатират управлението, тогава отиваме в друг формат и резултатът ще бъде друг. Само да напомня, че не съм чул колегите от "Демократична България" да са съгласни с такъв сценарий (б.а. Делян Добрев по-рано днес заяви, че най-добре е правителството да е съставено от ГЕРБ, ДПС и ДБ и това скоро ще се случи)."

"Със сигурност бих искал да гласувам с машина, винаги съм гласувал с машина, откакто те са разрешени. Аз вярвам на машините."

Коментарът му бе по повод твърденията на  5 партии, че вотът с машините е опорочен.

Два дни преди местните избори се заформи нова политическа буря около машинното гласуване. Пет от шестте парламентарно представени партии твърдят, че машинният вот е опорочен. Очаква се ЦИК да реши дали машинното гласуване в неделя ще бъде отменено.

На обяд стана ясно че на извънреден председателски съвет, на който са присъствали ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" е представен доклад на ДАНС, според който зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, е копирал изходящите (хеш) кодове на машините за гласуване.

Новината беше съобщена първо от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в кулоарите на Народното събрание.

ИТН поиска ареста на заместник-министър, бил записал кодовете от машините за гласуване
Твърденията

Тошко Йорданов разказа, че на 25 октомври заместник-министърът на електронното управление е заснел кодовете от машините. По думите му освен доклад, ДАНС са предоставили и записи от охранителни камери, на които това се вижда.

"ПП-ДБ фалшифицират изборите, крадат машини. Има запис от охранителни камери. Има доклад на ДАНС, изпратен до Народното събрание, президента и Министерския съвет", заяви Йорданов.

Малко по-късно същото беше потвърдено и от Делян Пеевски от ДПС, който настоя заместник-министър Стойнов да бъде освободен, а премиерът Денков да поеме отговорност за скандала.

"Има такъв народ" и Пеевски заявиха, че машинно гласуване в неделя не трябва да има.

Пеевски: Машини не трябва да има в неделя, премиерът да понесе отговорност
Реакциите

Министърът на електронното управление Александър Йоловски даде брифинг в Министерския съвет, на който заяви, че:

на 9 октомври четири парламентарно представени партии и журналисти са присъствали на генерирането на серийните номера на машините.
на 20 октомври трима членове от ЦИК от квотите на различните партии, в присъствието на представител на изпълнителя на обществената поръчка "Сиела Норма", са генерирали кодовете за машините и са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера.
Йоловски заяви, че всички носители на информация са били унищожени след срещата.
"Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване. Трима членове на ЦИК от квотите на различни партии са генерирали кода. Паролите на тримата членове са въведени на място. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите. Машините вече са разнесени по избирателните секции. След генериране на хеш кода, той е публично показан на медиите. Той е публично наличен", подчерта министърът.

Йоловски беше категоричен, че сигурността на предстоящите избори е гарантирана.

От "Възраждане" поискаха оставката на кабинета, а според Костадин Костадинов премиерът Николай Денков трябва подаде оставка незабавно заради "пробива в националната сигурност, извършен от негов служител и то високопоставен".

Костадин Костадинов поиска оставката на правителството на Денков
Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че от 13 часа на втори председателски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и представители на ЦИК ще представят информация по случая.

"Председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че заместник-министър от Министерството на електронното управление е извършвал заснемане на процеса по генериране на код с телефона си, след като този процес два дни преди това е завършил", отбеляза Атанасова.

Зам.-министър заснел генерирането на код с телефона си, съобщи Десислава Атанасова