Студенти от Университета по хранителни технологии показаха оригинални идеи за развитието на бизнес в състезанието "Предприемач на бъдещето", организирано от БТА. Надпреварата се състоя в зала "Хоризонт" на УХТ и бе част от проекта "Европа на Балканите: Заедно чрез знание", който Българската телеграфна агенция изпълнява с подкрепата на Европейската комисия (ЕК).
"Целта на проекта е информиране за обмяната на знание между хората в България и на Балканите и хората от останалата част на Европейския съюз (ЕС), така че взаимно да опознаваме приноса си в общия ни живот в ЕС", каза в приветствието си генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
Младите хора бяха разделени в три отбора, като в рамките на 15 минути трябваше да определят как ще развиват бизнес идея и да посочат какви умения ще са им необходими за реализирането ѝ. Техни ментори бяха Валерия Ненова, Виктория Шопова и доц. д-р Екатерина Арабска. За победител беше определен тимът, представил иновативен продукт с колаген, получен от остатъчни суровини. Той беше промотиран от четвъртокурсника Илко Илиев, спечели със своята оригинална идея, членовете на журито - Кирил Вълчев, директора на сдружение "Клъстер Тракия икономическа зона" Катя Стайкова, управителя на "АББ България" – клон Раковски, Иван Воденчев и Наталия Илиева от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).
За успеха си победителите получиха награда - посещение на Тракийския университет в турския град Одрин. На второ и трето място се класираха тимовете, предложили създаването на кариерна школа и компания за повишаването квалификацията на служители на различни фирми. Участниците в дискусията останаха впечатлени от идеите на студентите.
Представители на пловдивски компании запознаха студентите с възможностите за работа при тях и изискванията към кадрите. Младежите изразиха готовност да останат и да работят в България. Те посъветваха представителите на бизнеса да помагат на младите хора за тяхното развитие.
У нас преобладава чувството, че България получава пари от Европейския съюз и в съзнанието остава това, че българите сме тези, които само печелят от него, но истината е, че ЕС печели от българите, както печели и от останалите европейски народи, заяви Кирил Вълчев.
Той добави, че смисълът на тези срещи е да се вижда съвременният принос и че Университетът по хранителни технологии е точното място, защото един от големите приноси на нашата страна е точно в областта на храните. България и Балканите наистина имаме едни от най-вкусните храни в цяла Европа, каза Вълчев. Българите и техният предприемчив дух, идеи, от които Европа се възползва, са вторият голям принос, смята генералният директор на БТА.
"Една от целите на срещи като тази е да си дадем сметка, че не е нужно да отидеш на другия край на Европа, за да осъществяваш намеренията си. Абсолютно възможно е да се случи тук", допълни Вълчев.
Това е важно, знаково събитие за УХТ, който е зелен, иновативен, предприемачески ориентиран университет, каза проф. д-р инж. Валентина Николова-Алексиева, декан на Стопанския факултет. По думите ѝ висшето училище обучава студенти по хранителни технологии, туризъм, общо инженерство, икономика, маркетинг и работи "ръка за ръка" с бизнеса. Всяка година провеждаме изнесени обучения, като целта е студентите да бъдат обучавани извън кулоарите на университета, съвместно с бизнеса да мислят креативно, зелено, иновативно, предприемачески, създавайки стартъпи и нови идеи, посочи проф. Алексиева.