Сякаш сме изкупителна жертва за несвършената работа от държавните институции, от абдикирането от решаването на проблемите, от незаинтересоваността на държавата да се намеси в полза на обществото.

Това се казва в декларацията на  учители от синдикалната секция към КТ "Подкрепа" в пловдивското СУ "Найден Геров", станало известно със скандалния случай, при който месеци наред починала ученичка получаваше оценки от изпитвания. В резултат на това министърът на образованието разпореди проверка на училището, а малко по-късно директорката Диана Гавазова беше освободена от работа.

"От няколко месеца нашето училище е обект на всекидневен натиск от медии, институции, общество. Достатъчно публично известно стана за случилото се, но засега се чува и вижда само едната страна! А нашият глас не пробива, а нашето мнение на практика никой не го потърси, никой не го поиска", пишат учителите. Според тях фокусът се хвърля върху "Найден Геров", за да бъде избегнато разкриването на други сериозни проблеми в българското образование.

"Да, допуснати са грешки от нас! Да, има пропуски! Да, морално укорителни са! Но! В училище работят отговорни и всеотдайни учители с много години трудов и педагогически опит", казват още преподавателите. Те припомнят, че СУ "Найден Геров" се намира в кв. "Столипиново" и учениците са изцяло от етническия квартал. Според тях учителите са единствените, които се опитват да накарат родителите в махалата да водят децата си в час.

"И сега всички тези институции, които не изпълняват задълженията си по Механизма, ни проверяват и оценяват свършеното само от нас! Каква помощ е оказана на учителите от МОН и РУО за справяне с проблемите? Никаква! Колко са взетите мерки от кмета на общината по задължението му за налагане на санкции на родители за недопускане на децата им в училище? Никакви", заявяват още в декларацията си преподавателите. Те отсичат, че не е задължение на учителите в "Найден Геров" да събират децата, но въпреки това го правят. По техните думи са оставени да се справят с всички проблеми, но са нарочени. Посочват още, че за кратко време 7 преподаватели са напуснали заради трудностите в училището.

"Заявяваме, че ще се борим за училището, за учениците си, за работата си, която е трудна, но светла! Ще използваме всички законово позволени средства за съпротива срещу огромния натиск от всички институции към нас! И декларираме, че очакваме най-малкото разговор по проблемите на образованието ни, които не касаят само нас, и с общи и правилно взети решения да тръгнем по верен път! Защото така, както се постъпва сега, не е вярното решение", завършват обръщението си преподавателите.